Bieten+zaaien+laat+fors+verschil+noord+en+zuid+zien
Nieuws
© Koos van der Spek

Bieten zaaien laat fors verschil noord en zuid zien

Landelijk was afgelopen weekeinde ruim een derde van de bieten gezaaid, maar de verschillen zijn groot. In Flevoland is ruim 90 procent gezaaid, in het Noorden de helft en in Zeeland nog maar enkele procenten.

Door het uitzonderlijke voorjaarsweer is het zaaien van de bieten in het noorden van het land al flink gevorderd, terwijl het zuiden behoorlijk achterblijft. Landelijk was tot begin deze week 35 procent van het areaal gezaaid.

In Oost- en Zuid-Flevoland zijn de boeren al bijna klaar. In deze polders is al 93 procent van de bieten gezaaid, zo blijkt uit de Bietenstatistiek van Suiker Unie. In de Noordoostpolder was de helft van het areaal gezaaid.

Zuiden loopt achter

Op de noordelijke klei-, zand- en dalgronden was tussen de 47 en 55 procent gezaaid. In Gelderland zijn de boeren al iets verder en is bijna 70 procent van het areaal gezaaid.

De zuidelijke regio's lopen dit jaar duidelijk achter. In Zeeland was tot dit weekeinde nog maar 2 à 3 procent gezaaid. Limburg loopt ook achter met ruim 15 procent en Oost-Brabant zit op bijna 30 procent.

Weersomstandigheden

De verschillen binnen Nederland hebben vooral te maken met de weersomstandigheden. In het zuiden hadden telers te maken met soms extreme neerslag, terwijl in de noordelijke provincies gewoon kon worden doorgewerkt.

Door de gunstige weersvoorspellingen kunnen telers deze week in het hele land volop zaaien. De achterstand inhalen lukt niet: vorig jaar waren in week 16 alle bieten gezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer