Wintersterfte+bijenvolken+beneden+10+procent
Nieuws
© Hans van der Lee

Wintersterfte bijenvolken beneden 10 procent

Het uitvalpercentage van bijenvolken komt voor de winter van 2017-2018 op 9,3 procent. Dat blijkt uit de enquête van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).

'Het gaat beter met de Nederlandse bijenvolken', concludeert NBV op basis van de uitkomsten van de digitale enquête. Een sterfte van 9,3 procent houdt in dat één op de elf volken de winter niet heeft overleefd. NBV beschouwt dit als een normaal en acceptabel sterftepercentage.

De digitale enquête laat volgens NBV al voor het zesde jaar op rij relatief positieve resultaten zien. De winter van 2011-2012 was het laatste seizoen tot dusver met een wintersterfte van 18 procent of meer.

Twee derde geen uitval

Driekwart van de imkers, die deelnamen aan de enquête, had 10 procent of minder uitval. Twee op de drie imkers had helemaal geen uitval. Vorig jaar was dat zelfs 70 procent. Aan de enquête hebben 598 imkers met gezamenlijk 5.417 volken meegedaan.

Dit jaar verloren dertig imkers meer dan 50 procent van hun volken. Belangrijkste oorzaken van de hoge sterfte zijn volgens de betreffende imkers gebrek aan goed voedsel, problemen met de koninginnen en te klein ingewinterde volken. Het lijkt er verder op dat uitval gerelateerd aan varroamijten in ernst aan het afnemen is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer