Goeree Overflakkee kan hightech agro zijn

Onder grote belangstelling is vanmorgen in Melissant het Agrarische Ontwikkelingsprogramma (AOP) voor Goeree Overflakkee gepresenteerd aan Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Goeree+Overflakkee+kan+hightech+agro+zijn
© Koen van Wijk

De agrarische toekomstvisie is ontwikkeld in opdracht van LTO Noord Goeree Overflakkee en richt zich op de vraag waar de land- en tuinbouw op het Zuid-Hollandse eiland kan en moet staan in 2030.

De verwachting wordt in het AOP uitgesproken dat Goeree Overflakkee zich ontwikkelt tot een hightech landbouweiland. Omstandigheden als de bodemkwaliteit, zacht klimaat, logistieke ligging en beschikbaarheid van zoetwater leiden tot dat beeld.

Boerenontbijt

Twee studenten van HAS Hogeschool, Marloes van Eck en Sander Kroeze, hebben het visiedocument en bijbehorende ontwikkelingsagenda opgesteld als afstudeerproject en gepresenteerd tijdens een feestelijk boerenontbijt in de koeienstal van familie Van Adrichem.

Naast CvK Jaap Smit waren ook sprekers van het ministerie van Economische Zaken, HAS Hogeschool, Rabobank, gemeente Goeree Overflakkee en Edudelta College Middelharnis aanwezig om het visiestuk kort toe te lichten.

100 miljoen

Volgens het onderzoek telt het eiland in 2030 nog 170 agrarische bedrijven met zo'n 16100 hectare landbouwgrond. Nu zijn er nog zo'n 250. De agrarische sector op Goeree Overflakkee is goed voor een totale omzet van 100 miljoen euro.

Kenmerkend voor de agrarische sector op het eiland is het ambitieniveau van de ondernemers, bovengemiddeld animo voor bedrijfsopvolging onder jongeren, veel samenwerking tussen bedrijven uit bijvoorbeeld akkerbouw en melkveehouderij en de relatief hoge grondprijs,

Aandachtspunten

De hoge grondprijs door grondschaarste en verzilting van de grond door het Kierbesluit zijn belangrijke aandachtspunten. In de ontwikkelingsagenda is per thema benoemd wat de belangrijkste ontwikkelpunten tot 2030 zijn.

Door deze te verbeteren of te faciliteren kan de sector op een hoger niveau komen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer