Rodeno zit geen week zonder handel in knolselderij

Robert den Ouden van Rodeno Agri Products levert jaarrond knolselderij aan afnemers in binnen- en buitenland. Hij vertelt dat knolselderij vaker specifiek wordt geteeld voor afzet op de versmarkt. 'Vooral fijne knollen zijn geschikt voor verse consumptie. Knollen zwaarder dan 1,3 kilo gaan naar de verwerkende industrie.'

Rodeno+zit+geen+week+zonder+handel+in+knolselderij
© Anton Dingemanse

Op het bedrijf van akkerbouwer Marinus Vermue in Heinkenszand was Robert den Ouden van handelsbedrijf Rodeno Agri Products in 's-Heer Hendrikskinderen eind vorige week druk met het laden van een vrachtwagen met knolselderij voor export.

'Deze knollen zijn bestemd voor de verse consumptie. Voor de export zoeken we bij voorkeur knolselderij die veldgewas vanuit de bewaring zo schoon mogelijk is. Op locatie bij de afnemer worden de knollen gespoeld, voordat ze in de winkel terechtkomen.'

Jaarrond

Den Ouden verkoopt jaarrond knolselderij. 'Er gaat geen week voorbij zonder handel. Op dit moment kopen we product in bij akkerbouwers die zelf bewaren of we leveren knolselderij die rond de oogst al is aangekocht. Het product in eigen koeling zorgt ervoor dat we altijd kunnen leveren.'

Veel percelen in Nederland zijn te laat gerooid, waardoor de maatsortering veelal te grof was

Robert den Ouden, Rodeno Agri Products

Bij Vermue huurt de handelaar koelruimte. 'Dit koelhuis wordt ook gebruikt voor de opslag van witlofpennen. Hier kunnen we de knolselderij mooi vochtig bewaren en daardoor blijft het bewaarverlies beperkt.' Rodeno huurt daarnaast nog koelruimte op een bedrijf in West-Brabant voor opslag van knollen die in die regio zijn aangekocht.

Diverse Europese landen

De knolselderij van Rodeno komt vooral terecht als versproduct op verkooppunten in diverse Europese landen. Voor de verse consumptie gaat de voorkeur uit naar knollen van om en nabij de 1 kilo. Bij een knolgewicht van 1,3 kilo of meer zijn de knollen alleen geschikt voor industriële verwerking.

Telen, sorteren en eventueel verpakken voor de versmarkt is economisch veel interessanter dan de afzet voor industriële verwerking, aldus Den Ouden. Hij vertelt dat de prijzen van de knolselderij dit jaar variëren van 1 tot 15 cent per kilo.

Versmarkt

'Wij streven in het totale aanbod naar een aandeel versmarkt van zo'n 80 procent. Dat is veel hoger dan enkele jaren geleden. Toen werd meer dan de helft van de knolselderij nog geteeld voor de verwerking.'

De handelaar adviseert telers van knolselderij om bij het inzaaien rekening te houden met de afzetbestemming. 'Zeker voor knollen die lang worden bewaard, is het goed om uit te gaan van minimaal 80.000 planten per hectare. Als er minder dan 70.000 planten op een hectare staan, dan groeien de knollen te grof.' Voor de vroege oogst is een plantdichtheid van zo'n 55.000 planten vaak wel voldoende omdat het groeiseizoen een stuk korter is.

Dit jaar moeizaam

De marktsituatie voor knolselderij uit Nederland is dit seizoen moeizaam. 'Ons geduld wordt op de proef gesteld. Het is op de markt vaak een ramp als er geen ramp gebeurt en dat gold dit jaar zeker voor knolselderij', zegt Den Ouden.

Schone, niet al te grove knollen zijn geschikt voor de export.
Schone, niet al te grove knollen zijn geschikt voor de export. © Anton Dingemanse

'Een groot areaal, hoge opbrengsten in eigen land en in omliggende landen zijn geen goede ingrediënten voor een geslaagd afzetseizoen. Bovendien zijn veel percelen in Nederland te laat gerooid, waardoor de maatsortering veelal te grof was.'

Gatenvuller

Net als voor veel andere landbouwproducten geldt volgens Den Ouden ook voor knolselderij grotendeels dat Nederland de gatenvuller is op de Europese markt.

'Het verklaart voor dit jaar de matige prijsvorming en de grote prijsverschillen. Als compensatie voor de kosten hebben de telers minimaal een boerenprijs nodig van zo'n 15 cent per kilo. Daarbij ga ik uit van een verhandelbare opbrengst van circa 60 ton per hectare. Een opbrengstprijs van minder dan 5 cent per kilo is te weinig om de rooi- en opslagkosten van te betalen.'

Huidige rassen

Over de kwaliteit van de knolselderij die Den ouden op dit moment in het seizoen nog kan afleveren, is hij tevreden. 'Dit zijn mooie massieve knollen, die uitstekend lang te bewaren zijn. Met de huidige rassen zijn er meestal geen problemen meer met de interne kwaliteit. We komen na de oogst nauwelijks nog knollen tegen die van binnen hol zijn.'

Mooie massieve knollen zijn goed te bewaren.
Mooie massieve knollen zijn goed te bewaren. © Anton Dingemanse

Uit CBS-cijfers blijkt dat het areaal knolselderij in Nederland de afgelopen tien jaar is toegenomen van 1.300 hectare in 2008 tot ruim 1.900 hectare afgelopen jaar. Handelaar Robert den Ouden verwacht voor komend seizoen een vergelijkbaar areaal. De belangrijkste teeltgebieden in Nederland zijn Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant.

De meeste knolselderij is bestemd voor de export in Europa. Afnemers uit omliggende landen, maar ook bijvoorbeeld Polen, waarderen de knollen uit ons land vanwege de goede kwaliteit voor verse consumptie. De grovere knollen worden veelal verkocht aan de grootschalige industriële verwerkers in Duitsland, België en Frankrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer