Next+Genetix+kiest+voor+Danish+Genetics+en+Danic
Nieuws
© Twan Wiermans

Next Genetix kiest voor Danish Genetics en Danic

Next Genetix gaat een samenwerking aan met de fokkerijorganisaties Danish Genetics en Danic. De twee partijen beschikken over de helft van het oorspronkelijke DanAvl-fokprogramma.

Door een structuurwijziging in de Deense varkensfokkerij is de Deense fokkerijorganisatie DanAvL uiteengevallen in drie nieuwe fokkerijorganisaties: Danbred, Danish Genetics en Danic.

Na een uitgebreide inventarisatie, koos Next Genetix voor zowel Danish Genetics als Danic. Samen beschikken zij over de helft van het oorspronkelijke Deense DanAvl-fokprogramma, ruim 5.000 zuivere dieren

Top van Deense fokkerij

Voor Next Genetix weegt zwaar dat in Danish Genetics en Danic een aantal belangrijke Deense kernfokkers zijn vertegenwoordigd. Danish Genetics telt zeven kernfokkers. Drijvende kracht achter Danic is de grote Deense kernfokker Møllevang. Dit bedrijf heeft inmiddels samen met fokkerijorganisatie PIC op enkele plaatsen in de wereld een kernfokkerij opgezet.

Met de keuze voor de twee fokkerijorganisaties blijft het fokdoel bij Next Genetix ongewijzigd. De drie zuivere lijnen waar de topfokkers al jaren mee werken, blijven 100 procent zuiver. Ook blijven alle opgebouwde data van de kernpopulaties volledig beschikbaar voor het voortzetten en verder verbeteren van de varkensfokkerij.

Meer data

De nieuwe organisaties gaan nog meer data vastleggen. Zo komen er 500 teststations voor het testen van nakomelingen waar jaarlijks zo'n 15.000 zuivere beren worden getest op groei en voederconversie. Van alle geteste dieren wordt een DNA-monster genomen, waardoor met genomische selectie de betrouwbaarheid en de snelheid van de fokkerij verder verbetert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer