Varkensprijs+stijgt+tweede+helft+dit+jaar
Nieuws
© twan wiermans

Varkensprijs stijgt tweede helft dit jaar

Na een stabilisatie in de zomer, zullen de varkensprijzen daarna volgens de Rabobank verder stijgen. De prijsstijging is in het tweede kwartaal al ingezet en het gevolg van een onverwacht grote daling van het aanbod van varkens en een forse toename van de export naar China.

De vraag vanuit China en Japan naar varkensvlees blijft goed, waardoor Rabobank verwacht dat de groei van de export naar dat land doorzet.

Het aanbod blijft tot medio 2017 onder druk staan door een gekrompen zeugenstapel. In Europa met naar schatting 4 tot 5 procent en in Nederland met circa 3 procent.

Explosieve groei

China importeert dit jaar circa 30 procent meer varkensvlees en -producten dan in 2015, naar schatting meer dan 2 miljoen ton varkensvlees inclusief vet en bijproducten. Bijna tweederde hiervan komt uit Europa.

Rabobank schat de Europese export naar China dit jaar op 1,4 miljoen ton varkensvlees. De belangrijkste exporteurs vanuit Europa zijn Duitsland, Spanje en Denemarken. Nederland exporteerde vorig jaar 100.000 ton varkensvlees naar China.

Gemiddelde voerwinst vleesvarkens

De slechte start van 2016, in combinatie met duurder wordend voer en biggen, leidt ertoe dat de Rabobank voor heel 2016 een gemiddelde voerwinst verwacht voor de vleesvarkens en een bovengemiddelde voerwinst voor de fokzeugen.

Ook al is de stemming op de varkensmart positief, de marges in de Nederlandse varkenshouderij staan structureel onder druk, constateert Rabobank. Om de concurrentiekracht te behouden en te versterken, moet de Nederlandse varkenshouderij veranderen.

Ketensamenwerking

Rabobank constateert dat de op aanbod gedreven kostprijsstrategie van de afgelopen decennia varkenshouders geen toekomst biedt. Alleen door in te zetten op ketensamenwerking kan Nederland meeprofiteren van de wereldwijd groeiende vraag naar varkensvlees.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  20° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  40 %
Meer weer