Geurts kritisch over advies van RLi

Het RLi-advies over verduurzaming van het voedselsysteem kiest voor de makkelijkste weg. Dat is de indruk die CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts overhoudt na lezing van het dinsdag gepresenteerde advies.

Geurts+kritisch+over+advies+van+RLi
© DIRK HOL

Geurts concludeert uit de tekst van het rapport dat er wel veel over de boeren is gepraat, maar niet mét de boeren. 'De positie van boeren en tuinders blijft helemaal buiten beeld. Ik vraag me echt af welke kant ze nu op willen', aldus het Kamerlid.

Het voorstel om de consumptie van dierlijke eiwitten te ontmoedigen door middel van extra accijnzen spreekt hem absoluut niet aan. 'Wij zijn niet van de vleestaxen.'

Buitenland lacht zich krom

Geurts wijst erop dat Nederland geen eiland is. 'Het buitenland lacht zich krom als wij onze veestapel verkleinen en ze nemen onze voedselproductie over. Wordt de wereld daar beter van? Mijn antwoord is nee.'

Komende zomer zal het kabinet reageren op het RLi-advies. Geurts wil wel aangeven in welke richting dat zou moeten gaan. 'In het regeerakkoord staan de landbouwopgaven voor het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs en de richting waarin die opgaven gerealiseerd kunnen worden. Dat is ons uitgangspunt en daar houd ik me aan vast.

Principieel oneens

LTO Nederland is het principieel oneens met de conclusie dat de veestapel in Nederland moet krimpen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Een discussie daarover is niet aan de orde, meent LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer