Het+nieuwe+GLB
Column
© Dirk Hol

Het nieuwe GLB

33 eurocent, dat kost het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de gemiddelde Europeaan per dag. Tel daar in Nederland de gemiddelde kosten van ons dagelijks voedsel, 5,60 euro, bij op en de Nederlander betaalt per dag gemiddeld een kleine 6 euro voor zijn voedsel en voedselzekerheid.

Duur? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Diezelfde Nederlander is ruim het dubbele voor zijn zorg kwijt: 12,40 euro per dag. Toch hebben veel mensen het beeld dat het landbouwbeleid duur is, zo'n 33 procent van de totale uitgaven in Brussel. Dat komt omdat landbouw een van de weinige beleidsvelden is die vrijwel volledig over Brussel loopt.

Komend jaar wordt de 'pap gestort' over het nieuwe GLB. Daarom hebben LTO-bestuurders afgelopen herfst in Brussel voor ambtenaren van de Europese Commissie al duidelijk gemaakt hoe dat volgens ons beter kan.

Minder regels, meer doel- in plaats van middelvoorschriften, meer inzet op innovatie en verzekeringssystemen (weer- en prijsrisico), minder en simpeler controles en meer aan de lidstaten overlaten zonder een gelijk speelveld uit het oog te verliezen. Ook is er meer aandacht nodig voor de positie van de boer in de voedselketen. Kort gezegd: wij willen een groter deel van de koek.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kost de gemiddelde Europeaan 33 eurocent per dag

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

In Copa-verband en, begin januari, in persoonlijke gesprekken met EU-landbouwcommissaris Phil Hogan, hebben we onze lobby verder doorgezet. Dat ging onlangs nog verder in een bijeenkomst van 'boerenleiders' uit Noordwest Europa, georganiseerd door onze vrienden van de Duitse boerenbond. Zo proberen we langzaam maar zeker een meerderheid te krijgen voor een nieuw Europees landbouwbeleid dat toekomstbestendig is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer