Suiker Unie scoort internationaal goed

Met een gemiddelde opbrengst van 93 ton bieten per hectare en zo'n 16,7 procent suiker komt Suiker Unie deze campagne uit op circa 15,5 ton suiker per hectare. Internationaal een goede score, blijkt uit een rondgang door Europa.

Suiker+Unie+scoort+internationaal+goed
© Han Reindsen

Suiker Unie heeft deze week de campagne in Dinteloord beëindigd en verwacht op zaterdag 10 februari in Vierverlaten bij Groningen de laatste bieten te verwerken. Beide fabrieken hebben een verwerkingscapaciteit van 28.000 ton bieten per etmaal per fabriek.

Andere suikerfabrieken in Europa hebben de campagne al eerder afgesloten. Nordzucker heeft de campagne na gemiddeld 117 dagen afgerond. De dertien fabrieken hebben ongeveer 17 miljoen ton suikerbieten verwerkt (een jaar eerder 15 miljoen ton). Over het algemeen ligt de suikeropbrengst van dit jaar op een goed niveau.

Duitsland

De vijf Duitse fabrieken van Nordzucker hebben de bieten in gemiddeld 127 campagnedagen verwerkt. Met iets minder dan 14 ton suiker per hectare (vorig jaar 13,5 ton) liggen de rendementen op een goed niveau. De regionale verschillen waren groot.

De twee Deense fabrieken verwerkten gemiddelde bietenopbrengsten in 113 dagen. Een over het algemeen behoorlijk zonovergoten zomer en herfst leidden tot een suikeropbrengst van 12,4 ton per hectare. Dit ligt iets onder het vijfjarig gemiddelde. Een jaar eerder ging het om 12,8 ton suiker.

Zweden

De campagne in de fabriek in Zweden was succesvol en duurde 118 dagen. Met een suikeropbrengst van 10,6 ton per hectare liggen de resultaten iets onder het vijfjarig gemiddelde. Bijzonder was de ongebruikelijk lange zaaitijd in maart/april.

Op 2 december was Säkylä de eerste fabriek van Nordzuker die de campagne in Finland na 60 dagen afsloot met een gemiddelde suikeropbrengst van iets minder dan 6 ton per hectare (vorig jaar 6,8 ton). Voor het eerst werden de bieten gedurende 24 uur per dag aangevoerd.

Litouwen

De fabriek in Litouwen liep op een hoog niveau van 106 campagnedagen tot 26 december. Met 9,7 ton per hectare (vorig jaar 11,7 ton) liggen de suikeropbrengsten iets onder het vijfjarig gemiddelde. Door de koele lente is ongeveer twee weken later gezaaid.

In Polen heeft de regenval de oogst ernstig bemoeilijkt. Met 12,2 ton suiker per hectare ligt het rendement dit jaar op een goed gemiddeld niveau (vorig jaar 12,8 ton). De campagne duurde 124 dagen.

Slowakije

De aanhoudende droogte tijdens de groeifase van de biet liet zijn sporen na in Slowakije. Na 93 campagnedagen eindigde de verwerking op 6 januari met een suikeropbrengst per hectare van 9,3 ton. Dit is iets onder het gemiddelde (vorig jaar 12,7 ton).

Südzucker komt uit op bovengemiddelde opbrengsten van ongeveer 81 ton bieten per hectare (vorig jaar 74 ton). Het suikergehalte ligt met 17,9 procent ook boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Samen is dit goed voor 14,5 ton suiker per hectare. In totaal zal Südzucker in 132 campagnedagen zo'n 35,9 miljoen ton suikerbieten verwerken tot 5,7 miljoen ton suiker.

België

De Belgische suikerfabriek Tiense Suikerraffinaderij spreekt over hoge opbrengsten. Per vierkante meter leverde een teelt suikerbieten 1,7 kilo suiker op. De Tiense Suikerraffinaderij is met twee fabrieken in Tienen en Wanze goed voor een jaarproductie van 600.000 à 700.000 ton suiker.

Frankrijk

Cristal Union in Frankrijk heeft de beste campagne ooit afgerond. De tien fabrieken ontvingen samen ruim 17 miljoen ton bieten, ongeveer een derde meer dan de vorige campagne. De telers komen gemiddeld uit op 96 ton bieten per hectare en 16 procent suiker.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is de opbrengst van suikerbieten hoog: gemiddeld ruim 86 ton per hectare en in sommige gebieden opbrengsten van 100 ton per hectare. De suikeropbrengst komt uit op zo'n 1,4 miljoen ton, een stijging met 500.000 ton ten opzichte van 2016.

Deze stijging werd mede veroorzaakt door het feit dat het areaal met suikerbieten met 33 procent steeg tot 107.000 hectare. Met het eind van de suikerquota in de EU zien de circa 3.500 suikerbietentelers een kans om de productie op te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer