Veenafbraak+afremmen+met+laag+klei+op+veen
Nieuws
© Koen van Wijk

Veenafbraak afremmen met laag klei op veen

Door het jaarlijks aanbrengen van een dun laagje klei op veenweidenpercelen zou de mineralisatie van het veen kunnen vertragen en de bodemdaling worden afgeremd. Ook beperkt dit de CO2-uitstoot.

Dat idee opperden het Royal HaskoningDHV en Louis Bolk Instituut tijdens de Kennisuitwisselingsdag Bodem en Water. Klei in een veenbodem kan een aantal voordelen hebben, betoogden Ruud van Uffelen (RHDHV) en Joachim Deru (Louis Bolk Instituut).

Klei kan op een natuurlijke manier inspoelen tot grote diepte. Door het natuurlijke bodemproces raakt de klei verbonden met het veen en ontstaat een kleihumuscomplex. Dat zou de mineralisatie van veen kunnen vertragen.

Met klei in de veenbodem wordt ook het bodemprofiel steviger zodat de bewerkbaarheid beter wordt en de koeien eerder de wei in kunnen, verwachten zij. Uiteindelijk kan deze aanpak ervoor zorgen dat de veenafbraak wordt vertraagt en daarmee ook de bodemdaling. Het Groene Hart stoot door veenoxidatie in de huidige situatie 1,4 miljoen ton CO2 per jaar uit.

Gecontroleerde inundatie

Hoe krijg je het laagje klei op de veenweiden? Op natuurlijke wijze gebeurt dit wanneer een gebied overstroomt. 'Tot 1841 was gecontroleerde inundatie een succesvolle methode om landbouwgrond te verbeteren in Nederland', vertelt Van Uffelen. 'Gecontroleerde inundatie met slibrijk water van bepaalde veenpolders of delen daarvan is in West-Nederland mogelijk, eventueel met wat technische aanpassingen.'

Een andere mogelijkheid is dat kleibagger gewonnen wordt en daarna op het land wordt aangebracht.

Kleibagger

Op dit moment wordt in Nederland 8 miljoen kubieke meter kleibagger per jaar gestort. Die bagger kan zonder bewerking worden hergebruikt, mits die niet is vervuild. Tijdens de presentatie toonden diverse boeren interesse in een proef met klei op hun percelen.

Royal HaskoningDHV becijferde dat per hectare zo'n 100 tot 200 ton kleibagger kan worden aangebracht in het vroege voorjaar. Dat is 10 tot 20 kilo per vierkante meter. Naast de mest die nu wordt uitgereden kan dat er prima bij, volgens aanwezige melkveehouders.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer