Geef+boeren+een+stem
Column
© Europees Parlement

Geef boeren een stem

In veel straten zie je de kleurige posters van partijen. Aan de deur komen kandidaten met folders vol beloftes, want woensdag 21 maart mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Wat voor mij telt: wie kan het verschil maken voor boeren en voedselzekerheid?

De gemeenteraad heeft bevoegdheden die de landbouw kunnen raken. Denk maar aan aankoop van grond of bijzondere bijstand voor boeren in nood. Boeren moeten dringend een krachtiger stem krijgen in meer gemeenteraden.

Natuurlijk moet dat ook landelijk beter. 'Den Haag' heeft uiteindelijk meer invloed op het landbouwbeleid dan de gemeente.

De laatste tijd heb ik wel zorgen over dat landelijk beleid. De overheid stelt zaken met fipronil, mest en de kalverregistratie volslagen overdreven voor in de media. Minister Carola Schouten van Landbouw erkent nu wel dat ze de 'kalverfraude' veel te groot heeft gepresenteerd, maar de schade aan de sector is al aangebracht. Die is onherstelbaar.

Boeren moeten dringend een krachtiger stem krijgen in meer gemeenteraden

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

In Brussel groeien daarom de twijfels. 'Waar is Nederland mee bezig?' vragen collega-Europarlementsleden mij. Die vraag is terecht. Is Den Haag bezig om problemen op te lossen of gebruikt het ministerie een paar excessen om iets anders voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld draagvlak om de landbouwsubsidies te verlagen?

Want daar gaat het nu over aan de vergadertafels in Brussel: vernieuwing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2020. Nu maken we de keuzes over uw landbouwsubsidies, duurzaamheid, innovatie en de toekomst van familiebedrijven.

Sommige politici in Brussel roepen al dat de EU makkelijk kan graaien in de budgetten voor de boeren. Maar hallo: hoezo geld weghalen bij het GLB? Niets daarvan! Het gaat hier wel over het voortbestaan van veel familiebedrijven op het platteland in Nederland en andere EU-landen. Autofabrikanten met hun sjoemelsoftware zijn ook niet gestraft door de EU.

Helaas mis ik een krachtig geluid van boeren en regering richting Brussel dat ons land alles doet om de problemen op te lossen. Integendeel: Brusselse ambtenaren krijgen bezoek van Kamerleden van GroenLinks en PvdA, die bij hen pleiten voor minder landbouw. Dit terwijl wij toch al tienduizenden melkkoeien hebben opgeofferd voor de derogatie.

Nederland is een van de grootste landbouwnaties ter wereld. Wij hebben de efficiëntste boeren ter wereld, met het beste dierenwelzijn en de strengste milieunormen. We moeten het kroonjuweel van onze economie koesteren: Europees, nationaal en lokaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer