Marges baren voorman LTO Vollegrondsgroente zorgen

Niels Zuurbier uit Heerhugowaard is sinds vorig jaar voorzitter van LTO-vakgroep Vollegrondsgroente. Hij maakt zich zorgen over de marges voor Nederlandse telers, zegt hij in deze aflevering van de serie LTO Bestuurders.

Marges+baren+voorman+LTO+Vollegrondsgroente+zorgen
© Koos van der Spek

In het hart van het Noord-Hollandse vollegrondsgroentegebied heeft Niels Zuurbier zijn bedrijf Ursem-Zuurbier. Hij teelt onder meer ijsbergsla, spitskool en Chinese kool. Een goede overlegstructuur in de sector vindt hij van groot belang, zeker sinds de productschappen zijn weggevallen. 'Om de ambities in de sector waar te maken, moeten we aan alle knoppen tegelijkertijd draaien', gaf hij in een eerder interview over de LTO-ambitie Plantgezondheid 2030 al aan.

In Milieukeur mis ik een goede afspiegeling van de sector

Niels Zuurbier, voorzitter LTO-vakgroep Vollegrondsgroente

Wat is op dit moment de grootste uitdaging voor vollegrondsgroentetelers?

'De beschikbaarheid van arbeid. Het is een grote uitdaging om arbeid betaalbaar te houden. De betaalbaarheid staat onder druk. De arbeidslasten zijn in Nederland hoog ten opzichte van andere Europese landen. Er is geen sprake van een gelijk speelveld in Europa. Dat tast de concurrentiepositie van Nederlandse telers aan. Voor heel wat zachtfruittelers bestaat de helft van de kosten uit arbeid, voor veel vollegrondsgroentetelers een derde.'

Is dat nog op te brengen?

'De marges staan onder druk. Ook andere kosten nemen toe. De rek in de sector is eruit. In het verleden kon uitbreiding van het bedrijf, schaalvergroting, soelaas bieden. Dat werkt nu niet meer. Het moet echt van de bovenkant komen. Als vakgroep gaan we niet over prijsvorming. Het is alleen de vraag of telers alles maar moeten accepteren van de retailers. Je mag best kijken naar wat een product zou moeten opleveren.'

Vollegrondsteler Niels Zuurbier is voorzitter van de vakgroep vollegrondsteelt bij LTO.
Vollegrondsteler Niels Zuurbier is voorzitter van de vakgroep vollegrondsteelt bij LTO. © Martijn van Rossum


Welke kosten nemen nog meer toe?

'Om de ambities waar te maken op het gebied van duurzaamheid moeten telers flink investeren. Denk aan de eisen die supermarkten stellen. De nieuwe eisen van Stichting Milieukeur betekenen een versnelling van verduurzaamheidsmaatregelen. Het is de vraag of iedereen dat tempo bij kan houden. Milieukeur is een mooi instrument om als teler onderscheidend te kunnen zijn. Als je het breed uitrolt, moet je ook polsen of het haalbaar is.'

Niet alle telers kunnen hierin mee?

'Daar wringt in ieder geval de schoen. Er zijn wel vertegenwoordigers uit de akker- en tuinbouw betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe eisen, maar ik mis een goede afspiegeling van de sector. Het kan zomaar zijn dat ze over een paar jaar weer met iets nieuws komen. Ook telers willen duurzaam produceren en daarin investeren, maar duurzaamheid betekent ook dat een bedrijf over tien jaar nog bestaat.'

Wat is nog meer belangrijk voor LTO-vakgroep Vollegrondsgroente?

'Alles wat te maken heeft met het mineralenbeleid en de bodem. De kwaliteit van de bodem loopt terug. Daar moeten we aandacht voor hebben als sector. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren of op peil te houden. Denk aan groenbemesters, compost, gips en vaste mest. Daar is kennis voor nodig. We willen collectief onderzoek stimuleren.'

We missen dus de productschappen?

'Het afschaffen daarvan is de domste zet ooit geweest. We moeten op andere manieren kennis bij elkaar brengen en telers met elkaar verbinden. De gewasgroepen spelen daarin een belangrijke rol. Want voordat je het weet, doe je alleen nog onderzoek naar actuele problemen, met kleine groepjes telers.'

Maar er is meer nodig?

Ja, want anders blijft onderzoek naar de echt grote innovaties liggen. Nederland loopt voorop in kennis, maar het buitenland staat niet stil. We hebben daarvoor het collectief nodig.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer