Water+in+kassengebieden+Delfland+fors+schoner
Nieuws
© Hoogheemraadschap van Delfland

Water in kassengebieden Delfland fors schoner

De waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden van het Westland en Midden-Delfland is in 2017 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2016.

Dat blijkt uit een presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit over het jaar 2017 door het Hoogheemraadschap van Delfland, maandagavond in Maasdijk. Volgens Delfland is het resultaat behaald door hard te werken en door samen te werken met de vaste partners in het beheergebied zoals de gemeenten en LTO Noord Glaskracht.

De metingen van Delfland toonden in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen aan. 'De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in die glastuinbouwgebieden waar wij de gebiedsgerichte aanpak hebben ingezet. Wij zijn echt heel blij met dit resultaat. Dit hebben we samen behaald met de tuinders, LTO Glaskracht en de gemeenten', sprak hoogheemraad Ingrid ter Woorst opgetogen.

Belang

Net als Ter Woorst benadrukte LTO Glaskracht Westland voorzitter Jacco Vooijs het belang van de waterkwaliteit. 'Onze omgeving en afnemers verwachten van ons dat we op een verantwoorde manier telen. Daar komt bij dat het risico bestaat dat het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen fors afneemt als er te veel schadelijke stoffen in het water voorkomen.'

De verwachtingen voor 2017 waren gespannen. Waar eerder het water elk jaar steeds iets schoner werd, bleven de verbeteringen in 2016 uit. Bovendien stopte Delfland in 2017 met het doorspoelen van het watersysteem in afwachting van resultaten van de aanpak bij de bron. Op die bronaanpak is afgelopen jaar op alle fronten een tandje bijgezet en dat leverde resultaat. De complete waterkwaliteitsrapportage over 2017 verschijnt in april.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer