Weerstand+tegen+neonics+neemt+toe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Weerstand tegen neonics neemt toe

De coalitie die in Europa aanstuurt op een totaalverbod voor neonicotinoïden wint terrein.

EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, presenteerde deze week een studie met de bevestiging dat neonicotinoïden schadelijk zijn voor alle bijensoorten. Deze conclusie valt goed bij organisaties die al jaren pleiten voor een verbod op deze insecticiden.

Eind maart stemt de Europese Unie over de toelating van neonicotinoïden. Frankrijk en sinds kort ook Groot-Brittannië zijn met negen kleinere lidstaten voor een totaalverbod. Landbouwminister Carola Schouten heeft namens Nederland nog geen standpunt ingenomen.

Om Schouten te bewegen ook voor een verbod te stemmen, startten enkele organisaties, waaronder de Bijenstichting, deze week een petitie. Jaap Molenaar van de Bijenstichting ziet zijn initiatief gesteund door de bevindingen van EFSA.

'Na deze onafhankelijke studie kan de minister niet meer zeggen dat er geen risico's zijn. Een totaalverbod is de enige juiste beslissing', vindt Molenaar. LTO blijft van mening dat de preventieve inzet van neonicotinoïden past binnen geïntegreerde teeltsystemen. 'Dat geldt vooral als alternatieven een hogere milieubelasting hebben', zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO Nederland.

Zuiver wetenschappelijk

Baecke erkent dat het oordeel van EFSA over neonicotinoïden zwaar weegt. 'Maar het is wel belangrijk dat de feiten zuiver wetenschappelijk zijn.' De LTO-bestuurder verwijst daarmee naar het gebruik van Bee Guidance als toetsingskader voor de bijengezondheid. De richtlijnen hiervoor zijn binnen de EU nog niet goedgekeurd.

Nefyto, de Nederlandse koepelorganisatie voor agrochemische bedrijven, gebruikt hetzelfde argument. 'Met Bee Guidance als meetlat is elk middel, chemisch of niet, schadelijk voor de gezondheid van bijen', stelt Nefyto-directeur Maritza van Assen.

In het Europees Parlement werd deze week al wel een duidelijk signaal afgegeven. Van de parlementsleden stemde 91 procent voor een resolutie om de gezondheid van bijen voor de langere termijn beter te beschermen. Het verbod op schadelijke insecticiden is onderdeel van deze resolutie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer