Russet+Burbank+meest+geteelde+aardappel
Nieuws
© LambWeston

Russet Burbank meest geteelde aardappel

Met een areaalaandeel van bijna 41 procent is de Russet Burbank nog steeds de meest geteelde aardappel in de Verenigde Staten.

De website PotatoPro heeft aan het eind van het aardappelseizoen de zes aardappelrassen met het grootste areaal in de Verenigde Staten voor de najaarsoogst op een rij gezet. Het betreft het aardappelareaal in de staten Idaho, Maine, Minnesota, North Dakota, Oregon, Washington en Wisconsin.

Na de oude en multifunctionele Russet Burbank heeft Russet Norkotah het grootste aandeel in het teeltareaal met 11,9 procent in de genoemde staten. Dit middenvroeg ras wordt vooral geteeld voor de verse consumptie en is minder geschikt voor verwerking.

Ranger Russet en Umatilla Russet hebben een aandeel van respectievelijk 9,5 en 6,8 procent. Deze rassen zijn ook multifunctioneel en mogelijk de opvolgers van Russet Burbank. Op 4,6 procent van het Amerikaanse aardappelareaal worden zogeheten Frito-Lay rassen geteeld voor de verwerking tot chips door Pepsico.

Roodschillig

Het laatst genoemde ras is Norland met een areaalaandeel van 2,7 procent. Dit is een roodschillige aardappel die tamelijk vroeg geoogst wordt en breed inzetbaar is op de consumptiemarkt.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer