De+Wolden+wil+melkveehouder+minder+controleren
Nieuws
© gemeente de wolden

De Wolden wil melkveehouder minder controleren

Gemeente De Wolden start, samen met LTO Noord Zuidwest-Drenthe, een pilotproject om te bepalen of het mogelijk is om melkveehouders wat minder vaak te controleren.

De Wolden wil de reguliere milieucontroles die de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) uitvoer,t het liefst concentreren op die bedrijven waar de (milieu)risico's groter zijn. 'Dat beperkt het aantal controleurs dat bij de boer op bezoek komt. Beide partijen hebben daar voordeel bij', zegt wethouder Jan ten Kate van De Wolden.

Vergelijken

Door de RUD-gegevens te vergelijken met bijvoorbeeld de kwaliteitsscore van Royal FrieslandCampina of DOC zou per bedrijf een afweging kunnen worden gemaakt. 'Zijn er op bedrijven met een hoge kwaliteitsscore minder milieurisico's? De proef moet uitwijzen of deze overeenkomsten er ook zijn', aldus Ten Kate.

De melkveehouders die deelnemen, moeten de gemeente wel doorgeven welke kwaliteitsscore ze van hun coöperatie hebben gekregen. 'We kunnen ze niet dwingen tot deelname. Maar Royal FrieslandCampina en DOC zijn op de hoogte van de proef en staan er achter', benadrukt Ten Kate.

Schrappen

Gemiddeld komt een RUD-controleur zo'n eens in de 5 jaar langs, lost het project dan veel op? Ten Kate: 'We hebben de mond vol van minder regels, maar ondertussen komen er meer. Waar je als overheid kunt schrappen, moet je dat zeker doen.'

Melkveehouders in De Wolden hebben een e-mail gehad van de gemeente met het aanbod tot deelname. Ze hebben tot 10 maart om te reageren.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer