LTO+Noord+wil+landbouw+prominent+in+fusiegemeente
Nieuws
© Huisman Media

LTO Noord wil landbouw prominent in fusiegemeente

Groningse afdelingen van LTO Noord roepen fusiegemeente Het Hogeland op landbouw een prominente rol te geven in nieuw gemeentelijk beleid.


De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond vormen vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Het Hogeland. Voor agrarisch ondernemers is het van belang dat de nieuwe fusiegemeente Het Hogeland hun perspectief blijft bieden, stelt LTO Noord.

In de provincie Groningen is de landbouw de grootste grondgebruiker en biedt veel werkgelegenheid. LTO Noord wijst erop dat het economische belang van de sector nog steeds toeneemt.

Om ook in de toekomst een florerende land- en tuinbouw te behouden hebben de gezamenlijke LTO Noord-afdelingen Het Hogeland, Bedum, De Marne en Winsum een position paper opgesteld. Doel is de huidige vier burgemeesters overtuigen van het belang om de landbouw te moderniseren en te verbreden voor de instandhouding van het buitengebied.

Digitale infrastructuur

De LTO Noord-afdelingen pleiten voor een gemeente die flexibel is op het gebied van ruimtelijke ordening, rekening houdt met lastendruk voor ondernemers, investeert in onderhoud van plattelandswegen en bermen, een stimulerende procesrol aanneemt bij vergunningsaanvraag en tot slot investeert in digitale infrastructuur, agrologistiek en energie.

LTO Noord ziet mogelijkheden om samen met de betreffende gemeenten de land- en tuinbouw als drager van het landelijk gebied te bestendigen en een toekomstgerichte landbouw in de regio te behouden. De position paper wordt dinsdag aangeboden aan de burgermeesters van de vier betreffende gemeentes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer