Directe+betalingen+komen+dit+jaar+wat+sneller
Nieuws
© DIRK HOL

Directe betalingen komen dit jaar wat sneller

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat dit jaar iets meer haast maken met de uitbetaling van de directe betalingen uit het GLB. Dat blijkt uit het betaalschema dat demissionair minister Henk Kamp (EZ) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de EU-regelgeving mag RVO.nl op 1 december beginnen met uitbetalen. Kamp benadrukt echter dat voordat geld aan een ondernemer wordt overgemaakt, eerst de door Brussel voorgeschreven controles afgerond moeten zijn.

Naar verwachting heeft op 31 december van dit jaar tenminste 90 procent van de aanvragers een besluit ontvangen op de basisbetaling. Bij een positief besluit is dan ook het geld overgemaakt, bij een afwijzing is daarvan bericht gedaan aan de ondernemer.

Op 31 januari 2018 heeft 95 procent van de aanvragers een besluit op de basisbetaling ontvangen, verwacht Kamp. De doelstelling voor beide data is 5 procent hoger dan de betaaldoelstelling in 2016. De minister voegt er aan toe dat RVO.nl 'zich maximaal blijft inzetten om een hoger betaalpercentage te realiseren in december en januari'.

Meeste bezwaren afgewerkt

LTO Nederland is blij met de positieve ontwikkeling in de snelheid van betalen. Volgens bestuurder Jaap van Wenum is het met name te danken aan het feit dat vrijwel alle bezwaren die onder het nieuwe systeem waren ingediend, nu zijn afgewerkt.

'Dat heeft een lange nawerking gehad', aldus Van Wenum. Hij heeft de indruk dat RVO.nl heeft geleerd van de moeizame situatie in de afgelopen jaren. 'De kinderziektes zijn er nu wel uit.'

Vergroening

Uit de brief van Kamp blijkt dat de vergroening 'indien mogelijk' samen met de basispremie wordt betaald, voor zover alle vergroeningscontroles zijn afgerond. Ook de betaling van de steun voor jonge landbouwers wordt in hetzelfde schema meegenomen.

Dit jaar is de gemiddelde waarde van de basisbetalingsrechten 284,53 euro per hectare. Van het budget van de directe betalingen is 30 procent voor vergroening bestemd. Het gemiddelde vergroeningsbedrag is 122,76 euro per hectare.

Korting op schapenpremie

Omdat veel aanvragen zijn ingediend voor de graasdierpremie voor schapen verwacht EZ een overschrijding van het budget. Daarom wordt een zogenoemde plafondkorting toegepast van 24,515 procent, waardoor de premie per schaap uitkomt op 18,11 euro.

Het budget voor de graasdierpremie voor runderen is niet volledig uitgeput. Hiervoor vindt dus geen budgetkorting plaats. De premie per rund bedraagt 160 euro.

Natuurgeld vanaf januari

De betalingen van de vergoeding voor agrarisch natuurbeheer 2017 (SNL) beginnen in de loop van januari en zijn naar verwachting op 15 mei 2018 afgerond. De betalingen voor het vernieuwde stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer 2017 starten begin januari en worden zo mogelijk half februari 2018 afgerond.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer