Boer+krijgt+DigiD+voor+contact+met+overheid
Nieuws
© Archief

Boer krijgt DigiD voor contact met overheid

Boeren en tuinders kunnen straks, net als andere ondernemers, met één inlogcode alle zaken met de overheid regelen. Vanaf oktober van dit jaar wordt het systeem gefaseerd ingevoerd.

Het nieuwe eHerkenning kan gebruikt worden voor het regelen van zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister. Op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, maken de Belastingdienst, UWV, de RDW, de Kamer van Koophandel (KvK), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Gemeente Den Haag en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hierover vandaag afspraken.

Bedrijven kunnen vanaf oktober 2017 en 2018 gefaseerd gebruik gaan maken van het inlogsysteem eHerkenning. Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft.

SMS-verificatie

Minister Kamp van Economische Zaken wil met eHerkenning de last-en regeldruk voor ondernemers verder verminderen. Volgens hem is sinds de start van dit kabinet de kosten voor regeldruk met 2,5 miljard euro verminderd.

'We vergemakkelijken de digitale mogelijkheden voor ondernemers en professionals. De samenwerking met overheden en bedrijfsleven aan één digitale identificatie is daarbij een volgende belangrijke stap. eHerkenning maakt het ondernemers makkelijker en bespaart hen in de toekomst veel geld.'

Op dit moment hebben overheidsorganisaties het identificeren van zakelijke transacties nog op verschillende manieren geregeld. Ondernemers moeten dan telkens inloggen met een aparte gebruikersnaam en wachtwoord. Voor zakelijke transacties met de overheid worden deze inlogmiddelen op termijn vervangen door eHerkenning, waarbij een sms als extra verificatie vereist is.

Enkele tientjes

eHerkenning wordt door de overheid al langer als identificatiemiddel gebruikt. Zo gebruikt bijvoorbeeld Dienst Justitisde online sleutel al voor het uitgeven van Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). Door de vandaag aangekondigde grootschalige toepassing krijgen nagenoeg alle bedrijven te maken met eHerkenning.

Ondernemers gebruiken de digitale sleutel straks onder andere voor de aangifte omzetbelasting (Belastingdienst), voor het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het Handelsregister (KvK), het op bedrijfsnaam zetten van een voertuig bij de RDW of het indienen van ontslagaanvragen en verzuimmeldingen bij UWV.

De nieuwe online identificatie kost ondernemers volgens het ministerie jaarlijks niet meer dan 'enkele tientjes', afhankelijk van de leverancier. Betalen voor een digitale sleutel is niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan de kosten die elke burger maakt voor een identiteitskaart of paspoort.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer