Brussel+betaalt+suikerheffing+terug+aan+Suiker+Unie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brussel betaalt suikerheffing terug aan Suiker Unie

De Europese Raad is akkoord met het terugbetalen van te veel betaalde productieheffing tussen 1999 en 2001 aan bietentelers en suikerfabrieken.

Het Europees Hof van Justitie kwam ongeveer een jaar geleden tot het besluit dat Brussel de heffing in de seizoenen 1999/2000 en 2000/2001 verkeerd heeft berekend. De Europese Commissie werkte toen een terugbetalingsregeling uit en die is nu door de lidstaten goedgekeurd.

In totaal gaat het om een bedrag van 195,3 miljoen euro, waarvan ruim 102 miljoen euro uit berekende rente. Cosun ontvangt naar verwachting een teruggaaf van 7 miljoen euro suikerproductieheffing. Hiervan is 1,8 miljoen euro van de telers. Destijds ging het om zo'n 18.000 bietentelers, dus gemiddeld zo'n 100 euro per boer. Inclusief rente kan het gaan om het dubbele.

Heel bijzonder

Jan Willem Van Roessel, secretaris Raad van Beheer van Cosun, wijst er op dat alle bedragen nog schattingen zijn en er nog geen exacte bedragen zijn genoemd. 'De orde van grootte klopt wel.' Normaal gesproken verrekent Cosun niet van jaar tot jaar de suikerproductieheffingen, maar volgt een consistente lijn. 'Dat we nu zestien jaar terug grijpen, is heel bijzonder.'

Het Europese Hof van Justitie deed op 9 februari een uitspraak in de zaak van de Raffinerie Tirlemontoise tegen de Belgische Staat over de berekening van de suikerproductieheffing in de jaren 1999/2000 en 2000/2001. Nederland is in deze zaak meegegaan om ervoor te zorgen dat de onterecht betaalde productieheffing terug komt.

Iedereen traceren

Brussel stort het geld terug aan de suikerfabrikanten. Zij hebben de taak om de telers terug te betalen die destijds de heffingen hebben betaald. Van de circa 18.000 bietentelers destijds zijn er nu nog ongeveer 8.000 over. Het zal Cosun de nodige moeite kosten om iedereen te traceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer