Roep+om+meer+spuitvrije+zones+in+Drenthe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Roep om meer spuitvrije zones in Drenthe

Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMFD) roept provincie Drenthe op de regels voor landbouw langs oppervlaktewater, bij schoolterreinen en rond natuurgebieden aan te scherpen. Er moeten daar meer en bredere spuitvrije zones komen.

NMFD doet de oproep naar aanleiding van een symposium over bestrijdingsmiddelen in het milieu. Hoewel een van de conclusies was dat het niet alleen de landbouw is die zorgt voor emissies van chemische middelen naar de omgeving, is ingrijpen in die sector wel op zijn plaats, aldus NMFD. 'In het Drentse grond- en oppervlaktewater komen nog regelmatig te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen voor.'

Particulieren

Naast de landbouw moeten ook overheden als gemeenten en particulieren worden aangesproken op milieubelastend gedrag, zoals in het onderhoud van sportvelden. 'Het landelijk en provinciaal beleid, de provinciale stimuleringsaanpak en lopende projecten leiden nog tot onvoldoende resultaat', stelt NMFD vast.

Om kwetsbare groepen en gebieden beter te beschermen, zou de provincie volgens NMFD de Provinciale Omgevingsverordening (POV) kunnen aanscherpen. In die POV zijn nu alleen spuitvrije zones langs delen van de Drentsche Aa opgenomen. 'Voor een betere bescherming zouden deze zones moeten worden uitgebreid en verbreed. Ook is het wenselijk rond bijvoorbeeld scholen, en/of kwetsbare natuurgebieden een spuitvrije zone op te nemen.'

Biolandbouw

NMFD breekt ook nog een lans voor de biologische landbouw. Er moet volgens de organisatie net als in Groningen een stimuleringsbeleid komen dat het makkelijker maakt voor Drentse boeren- en tuindersbedrijven om te schakelen van gangbaar naar biologisch. 'Dat levert een bijdrage aan het realiseren van opgaves, zoals het op orde hebben van de waterkwaliteit in 2027.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer