Online+bloemist+heeft+geen+zicht+op+herkomst+product
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Online bloemist heeft geen zicht op herkomst product

Online bloemisterijen lopen achter bij tuincentra als het gaat om de traceerbaarheid van de producten. Dat meldt Greenpeace na een steekproef waarbij twaalf boeketten zijn onderzocht op resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Greenpeace bestelde begin januari boeketten bij vier van de grootste online bloemisterijen: Fleurop, De Bloemist, Topbloemen en Euroflorist. Bij elke keten kocht de organisatie een bos rode rozen, een bos gerbera's en een gemengd boeket.

Volgens de maatschappelijke organisatie schakelen online bloemisten vaak lokale bloemisten in om boeketten samen te stellen en te bezorgen. Deze boeketten bestaan veelal uit verschillende bloemen van verschillende telers. 'Dat maakt het lastiger om de herkomst te bepalen', meldt Greenpeace. Bij een eerdere steekproef bij tuincentra was de traceerbaarheid van planten veel beter geregeld.

Gemengde boeketten

Op de twaalf bossen bloemen vond Greenpeace 100 residuen van 43 verschillende gewasbeschermingsmiddelen. De gemengde boeketten hadden de meeste resten, aldus Greenpeace. In totaal trof de organisatie achttien in Nederland verboden gewasbeschermingsmiddelen aan op de bloemen; wederom het meest op de gemengde boeketten. Aangetroffen stoffen die in Nederland niet mogen worden gebruikt, waren procymidone, mandipropamid en spiroxamine.

Bij navraag aan de online bloemisten, meldde De Bloemist dat 'voor zover wij dit op de foto kunnen zien, alle geleverde bloemen afkomstig zijn uit Nederland'. Volgens Fleurop kwamen de bloemen in de boeketten 'voor zover wij kunnen nagaan allemaal van Nederlandse kwekers'. Volgens Greenpeace is dit een bewijs dat deze middelen nog in de Nederlandse sierteelt worden gebruikt.

Topbloemen kon de herkomst van de bloemen niet duiden en Euroflorist kon de herkomst van één boeket traceren: die kwam uit Ethiopië.

Bij-onvriendelijke middelen

Behalve verboden middelen trof Greenpeace negen insecticiden aan die de organisatie onmiddellijk wil uitbannen: imidacloprid, thiamethoxam, clothianidine, thiacloprid, acetamiprid, fipronil, chloorpyrifos, deltamethrin en cypermethrin. Volgens Greenpeace zijn dit bij-onvriendelijke middelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer