Ondernemersvertrouwen+melkveehouder+flink+gedaald
Nieuws
© Eigen Foto

Ondernemersvertrouwen melkveehouder flink gedaald

Melkveehouders hebben fors minder vertrouwen in hun onderneming. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Over alle sectoren bezien is er een lichte daling.

De Agro Vertrouwensindex van LTO Nederland, Flynth, het ministerie van Economische Zaken en Wageningen Economic Research is een enquête die viermaal per jaar de stemming onder een groep agrariërs meet.

Deze index kent ook over het vierde kwartaal van 2017 een lichte daling. Ondanks de aanhoudende afname, is de absolute daling van het vertrouwen beperkt ten opzichte van begin 2017: -2 punten. Vooral melkveehouders hebben minder vertrouwen in hun onderneming (-9 punten).

agrovertrouwensindex_melkvee_2018

De daling van het vertrouwen in de melkveehouderij heeft vooral te maken met de negatieve verwachtingen van ondernemers voor de komende twee à drie jaar. Vooral hier daalde de index sterk. Maar ook de huidige situatie op het bedrijf werd in het vierde kwartaal van 2017 wat minder goed beoordeeld. Samen vormen beide indexen de Agro Vertrouwensindex.

Daling glastuinders

Ook het vertrouwen van glastuinbouwondernemers is iets gedaald. Andere sectoren hebben juist wat meer vertrouwen gekregen in hun onderneming, waarbij het toenemende vertrouwen in de varkenshouderij opvalt. De stemmingsindex en de index over de middellange termijn bepalen samen de Agro Vertrouwensindex.

Stemmingsindex stabiel

In het vierde kwartaal waren ondernemers redelijk positief over hun huidige bedrijfssituatie. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2017 is de stemmingsindex met 28 punten stabiel. De stemmingsindex bij melkveehouders daalde 4 punten en bij glastuinders 1,5 punt.

Bij andere sectoren steeg de stemming over de huidige situatie. Varkens- en pluimveehouders noteerden de sterkste stijgingen met respectievelijk 8,5 en bijna 7 punten.

Veel melkveehouders verwachten over twee tot drie jaar moeilijkere tijden voor hun bedrijfsvoering. Ook de andere sectoren zijn minder positief, maar de veranderingen zijn hier klein en de index blijft bij deze sectoren positief.

Varkenshouders zijn op deze negatieve trend een uitzondering. In deze sector steeg de index wel iets, maar bleef nog onder nul. Hier zijn de verwachtingen voor de middellange termijn (toekomstverwachting) sinds halverwege 2016 behoorlijk gezakt en onder het nulpunt gekomen.

Meer ondernemers negatief gestemd

In het vierde kwartaal steeg de index in de varkenssector met bijna 2 punten tot -1. Er zijn dus net iets meer ondernemers die negatief zijn dan positief over de bedrijfssituatie op de middellange termijn.

Ondernemers in de opengrondstuinbouw zijn van alle sectoren in het vierde kwartaal het meest optimistisch over hun bedrijfssituatie over twee à drie jaar. De totale index voor de middellange termijn daalt al vanaf het begin van 2017 en is ten opzichte van het derde kwartaal met 1,5 punt afgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer