Stabiliteit organische stof in compost hoger

Het aandeel organische stof in compost is hoger dan de waarden waar in landbouwkundige tabellen en grafieken van wordt uitgegaan.

Stabiliteit+organische+stof+in+compost+hoger
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI) in opdracht van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) en de Vereniging Afvalbedrijven. Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie en een incubatieproef.

Stabiele organische stof wordt ook wel aangeduid als effectieve organische stof (EOS), de hoeveelheid organische stof die één jaar na toediening nog resteert in de bodem. Een andere veel gebruikte parameter is de humificatiecoëfficient (HC), het aandeel organische stof dat na één jaar nog over is.

Het NMI onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde HC voor compost 0,9 is, substantieel hoger dan de waarde van 0,75 die foutief in veel tabellen wordt gehanteerd. De waarde van 0,9 geldt voor zowel GFT- als groencompost.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer