Zeldzaam runderras net zo bijzonder als reuzenpanda

Terwijl voor twee Chinese reuzenpanda's een miljoenenverblijf is opgetuigd in Ouwehands Dierenpark, zijn de afgelopen maanden zeldzame Nederlandse koeien naar het slachthuis afgevoerd.

Nederland heeft onvoldoende zorg voor de genetische biodiversiteit van zeldzame dieren en planten. Die klacht legde Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) dinsdag neer bij de Tweede Kamer. In een petitie pleit de stichting met name voor extra bescherming voor zeldzame runderrassen in de fosfaatwetgeving die per 1 januari 2018 van start gaat.

De aanbieding van de petitie vormt het startsein voor een crowdfundingcampagne. SZH gaat geld inzamelen om bedreigde landbouwhuisdieren in Nederland 'een betere toekomst te geven'.

Polderpanda.nl

De actie wordt gevoerd onder het motto Polderpanda.nl. Als ludiek doel wil de stichting zich inzetten om zeldzame oer-koeien als het Brandrood rund, de Groninger Blaarkop, het Lakenvelder rund en het Roodbont Fries in een Chinese dierentuin onder te brengen.

SZH heeft te maken met een korting op de jaarlijkse subsidie van 200.000 naar 80.000 euro per jaar. Daarmee dreigt de organisatie volgens een extern onderzoeksbureau 'in een neerwaartse spiraal terecht te komen'.

Dieren op het Plein

De Stichting had niet alleen een petitie meegebracht naar Den Haag. Op het Plein, tegenover de ingang van de Tweede Kamer, werden ook enkele zeldzame runder-, varkens- en schapenrassen getoond aan Kamerleden en passanten.

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer