Een derde minder fijnstof in FoodValley

Pluimveebedrijven in Food Valley, waar met nieuwe vergunningverlening extra afspraken zijn gemaakt, stoten 30 procent minder fijnstof uit. Dat blijkt uit onderzoek van de omgevingsdienst in de Regio FoodValley.

Sinds ruim een jaar worden met agrariërs afspraken gemaakt over het treffen van extra maatregelen om de uitstoot te verminderen. Dat heeft dus resultaat blijkt uit analyses van de omgevingsdienst in de Gelderse Vallei.

De nieuwe aanpak is onderdeel van de uitvoering van het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderijen dat gaat over het verminderen van de emissies van geur, fijnstof en ammoniak uit de veehouderij in de Regio FoodValley. Bij vergunningaanvragen worden met agrariërs en hun adviseurs aanvullende afspraken gemaakt die tot extra reductie leiden, maar tegelijk ook haalbaar en betaalbaar zijn. De aanpak richt zich vooral op maatregelen aan de bron, dus het verminderen van fijnstof ín de stal.

Bestaande stallen

Het afgelopen jaar zijn enkele tientallen vergunningen verleend waarbij extra maatregelen zijn toegepast, ook vaak in bestaande stallen.

Daarnaast voert het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij nu pilots uit bij veehouderijbedrijven om nieuwe kansrijke systemen voor fijnstofreductie te testen. Dit biedt naar verwachting voor de veehouders aanvullende keuzemogelijkheden om haalbare en betaalbare technieken toe te passen en daarmee nog meer reducties te bereiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer