Opbrengsten cichorei zijn uitstekend

De cichoreicampagne is halverwege en laat uitstekende resultaten zien. Dat laat cichoreiverwerker Sensus weten.

Opbrengsten+cichorei+zijn+uitstekend
© Koos van der Spek

Ook het tarrapercentage van ruim 10 procent voortschrijdend gemiddeld is volens de verwerker prima. Dat komt door het goed benutten van rooibare dagen door de telers, door de inzet van goede oogstmachines met deskundige chauffeurs, maar ook door de inzet van reinigers bij de verlading.

De hoge opbrengsten brengt ook nadelen met zich mee. Er is vertraging in de afname van cichorei. Het voortschrijdend inulinegetal 16,4 is gemiddeld in vergelijking met andere jaren, maar wel wat lager dan vorig jaar. Toen was het met 17,3 erg hoog.

Onkruiddruk

Sensus constateert dat de onkruiddruk in de teelt van inulinecichorei dit seizoen hoog is. 'De onkruidbestrijding heeft de nodige moeite gekost en is niet overal even goed is gelukt.' Voor een ongestoorde verwerking in de fabriek is aanlevering van onkruidvrije cichorei van groot belang. Onkruid verstoort volgens de verwerker het snijproces, waardoor het rendement en verwerkingstempo van de fabriek daalt. Te veel onkruid in een partij leidt tot uitloop van de cichoreicampagne en vertraging in de afname.

Uitstel van het rooien tot vlak voor de levering is volgens de verwerker meestal niet verantwoord. 'Vanaf half november wordt het risico op slechtere rooiomstandigheden groter. Naast de grondsoort zijn het vochtgehalte van de grond en de weersverwachting cruciaal bij de oogstplanning.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer