Boeren ontvangen schadevergoeding wateroverlast

In totaal 41 gedupeerden van de wateroverlast in juni 2016 in Zuidoost-Brabant ontvangen een schadevergoeding van Waterschap De Dommel.

Boeren+ontvangen+schadevergoeding+wateroverlast
© Waterschap De Dommel

Nadat Zuidoost-Brabant vorig jaar juni werd opgeschrikt door extreme regenbuien en wateroverlast, ontving Waterschap De Dommel 323 schadeclaims. Vooral agrarisch ondernemers kampten met schade aan gewassen en percelen.

Afgelopen juli werd duidelijk dat het overgrote deel van die claims volledig moest worden afgewezen. In vijftig schadedossiers, waarin het waterschap wel iets te verwijten was, deed een schade-expert na juli nog nader onderzoek. Dat leidt in 41 gevallen tot een gedeeltelijke schade-uitkering.

Verstopte duiker

Het gaat om dertien specifieke oorzaken verspreid over het gebied. Die speelden in vijftig dossiers een rol als een van de schadeoorzaken. Voorbeelden daarvan zijn een verstopte duiker, een ondermaatse sloot en wel gepland maar niet uitgevoerd maaien van de begroeiing. Deze hebben invloed op de waterafvoer.

De schade-expert zocht de afgelopen maanden uit in hoeverre die dertien oorzaken de schade veroorzaakten of verergerden. Hij concludeerde dat de schade in 41 zaken deels was toe te rekenen aan het waterschap. De toegekende vergoedingen lopen uiteen van 2,5 tot 50 procent van de geclaimde schade. De knelpunten zijn eerder al opgelost.

Schade inzichtelijk maken

In de rest van de vijftig dossiers kan geen schadevergoeding worden toegekend. In drie gevallen valt de schade niet te verwijten aan het waterschap. In de andere zes gevallen kan nog geen rapport worden opgemaakt, omdat de schade-indiener zijn schade nog verder inzichtelijk moet maken.

Na de wateroverlast van juni 2016 stelde het waterschap - na ruim driehonderd huisbezoeken - per gedupeerde een rapport op met informatie over diens schade en mogelijke oorzaken. In veel gevallen was er sprake van meer dan een oorzaak.

Kwaliteit boven snelheid

De rapporten werden aangevuld met relevante feiten en inzichten die ter beoordeling naar WA-verzekeraar Centraal Beheer gingen. Het waterschap laat weten dat de schadeafhandeling veel tijd vroeg door dit intensieve onderzoek. Ze koos naar eigen zeggen voor kwaliteit boven snelheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer