Boer nog niet in paniek door hoog water

Familie Wijgman uit Leuvenheim boert in de uiterwaarden van de IJssel. Door het hoge water staat momenteel 50 hectare van hun land onder water, maar dat is de familie wel gewend.

De weg naar het land waar normaal de droge koeien en pinken staan, staat onder water (zie foto). 'We wonen in de uiterwaarden en dan heb je er gewoon rekening mee te houden dat een keer in de zoveel tijd het water omhoog komt', vertelt Jaap Wijgman. 'Als het dan veel regent in Duitsland dan weet je gewoon het zal er wel aankomen en dat doet het dan ook.'

De familie weet met de situatie om te gaan. 'In de herfst halen we dingen die last kunnen hebben van het water zoals stroomdraad en waterbakken al weg. Wij kennen de situatie je moet zorgen dat je voldoende voer hebt en als het nodig is een of twee snedes kan missen.'

Evacueren

Toch gaan de gedachten nog wel eens terug naar het jaar 1995. 'Toen was het water zo extreem hoog, ongeveer anderhalve meter hoger dan nu. Toen was het ook echt kritiek. De koeien zijn middels pontons geëvacueerd en naar de dijk gebracht', weet Wijgman zich nog te herinneren.

Het waterschap verwacht de komende dagen nog een stijging van het water. Wijgman: 'Ik denk dat er nog zon 30 centimeter bij komt. Dat geeft voor ons geen problemen. Als het water net zo snel gaat als dat het gekomen is is het prima.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer