Horeca+koopt+meer+groente+en+fruit%2C+huishouden+minder
Nieuws
© Albert Heijn

Horeca koopt meer groente en fruit, huishouden minder

De verkoop van verse groenten en fruit aan horeca en catering is het afgelopen jaar sterk gestegen. De huishoudelijke aankopen daalden, meldt GroentenFruit Huis.

Uit cijfers die het GroentenFruit Huis deze week bekendmaakte, blijkt dat de foodservice (horeca en catering) 10 procent meer verse groenten inkocht en 17 procent meer vers fruit. Vooral in restaurants zet de trend naar een hoger aandeel groenten en fruit op het bord door, stelt het GroentenFruit Huis. 'Dat is positief, omdat er steeds meer buiten de deur wordt gegeten.'

De stijging van de verkoop in het foodservicekanaal compenseert echter niet de dalende huishoudelijke aankopen. In gewicht kochten Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar 3 procent minder groente en fruit. De verkochte waar bracht wel meer op dan in 2016: de uitgaven aan groente en fruit namen met 2 procent toe. 'Consumenten kochten met name meer duurdere producten', zegt een woordvoerder van het GroentenFruit Huis.

Schijf van Vijf

De aanbevolen hoeveelheid groente die de consument dagelijks moet eten ligt volgens de Schijf van Vijf op 250 gram. Dat wordt bij lange na niet gehaald: in 2017 werd zelfs een stapje terug gedaan. 'Aandacht voor consumptie van groente en fruit thuis blijft nodig', stelt het GroentenFruit Huis.

De statistieken van 2017 tonen verder aan dat de Nederlandse consument steeds meer voor gemak kiest. Van de verse groente is 22 procent voorbewerkt. Dit vertegenwoordigt 34 procent van de waarde. Voor fruit is dit aandeel 3 procent.

Het GroentenFruit Huis signaleert verder dat de verkoop van maaltijdsalades toeneemt, al is het aandeel in de totale groenteverkoop in de supermarkt nog maar zeer klein. De uitgaven aan biologische groenten en fruit stegen vorig jaar met 5 procent.

Omzet groentetelers daalt

De Nederlandse productie van groente vertegenwoordigde in het afgelopen jaar een waarde van 2,5 miljard euro. De telersomzet is hiermee 5 procent gedaald. In 2016 ging de waarde ook al omlaag, toen met een groter percentage. Fruittelers beurden gemiddeld 17 procent meer in 2017, maar regionaal zijn de verschillen groot. Door de vorst van dit voorjaar plukten vooral telers in Zuid-Nederland minder appels en peren.

In vergelijking met 2016 daalden de telersprijzen van komkommer en paprika. De prijsvorming voor tomaat en aubergine was beter dan in het voorgaande jaar. De productiewaarde van de vollegrondsgroenteteelt daalde, onder meer door lagere prijzen voor asperges en prei.

Uitvoerwaarde

De export (inclusief doorvoer) van groente en fruit klom met 2 procent naar het niveau van 9,6 miljard euro. Volgens het GroentenFruit Huis was de uitvoerwaarde van tomaat (wederom inclusief transito) 13 procent hoger dan in 2016, wat vooral komt door hogere prijzen in de winter en het najaar.

Duitsland was vorig jaar opnieuw de grootste exportmarkt met een aandeel van 38 procent in de totale Nederlandse groente- en fruitexport. Het belang van Polen als afnemer stijgt snel, weet het GroentenFruit Huis, dat de belangen behartigt van bedrijven die groenten en fruit afzetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer