Teelt quinoa start in Nederland

De Dutch Quinoa Group gaat dit jaar met DLV Plant bij acht verschillende telers 20 à 25 hectare quinoa verbouwen. Dat gebeurt verspreid door Nederland zowel op klei als op zand.

Teelt+quinoa+start+in+Nederland
© wikipedia

Quinoa is een veelbelovend gewas wat momenteel uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd. De oorsprong van deze plant ligt in het Andes gebergte.

Teeltexperimenten op onder andere Proefboerderij Rusthoeve en pilots in Brabant hebben aangetoond dat de plant ook in Nederland uitstekend kan gedijen en dat er relevante opbrengsten mogelijk lijken te zijn.

Praktijkrijpe rassen

In de afgelopen jaren is er door Wageningen UR onderzoek naar betere rassen uitgevoerd. Dat resulteert nu in de introductie van praktijkrijpe rassen.

‘Een opbrengst van 2 à 3 ton zaad behoort tot de mogelijkheden’, zegt Jacob Dogterom van DLV Plant. Over het saldo wil hij weinig zeggen. ‘Quinoa moet qua saldo concurreren met andere gewassen.’

Belangstelling groot

Vanuit de consumentenkant is de belangstelling voor quinoa erg groot. De consumentenprijzen zijn dan ook gestegen. Quinoa past uitstekend in een gebalanceerd dieet en is tevens glutenvrij.

Het project komt mede tot stand dankzij steun van LTO Noord Projectenfonds, Landbouw Innovatie Brabant en Agrivizier (Greenport NHN). DLV Plant volgt en ondersteunt de teelt intensief.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer