Afschot+smienten+in+Zuid%2DHolland+geschorst
Nieuws
© Ecomare

Afschot smienten in Zuid-Holland geschorst

De afgegeven ontheffing door provincie Zuid-Holland voor de afschot van smienten is vrijdag door de rechter geschorst.

Vogelbescherming Nederland stapte naar de rechtbank om de ontheffing te schorsen en daarmee het afschot te stoppen. Smienten overwinteren in Nederland, in het bijzonder in Noord- en Zuid-Holland.

De vogels grazen in de winter gras dat ook voor koeien is bedoeld. 'Boeren kunnen daardoor schade ondervinden, die gecompenseerd wordt uit het Faunafonds', stelt de Vogelbescherming.

Lokvogels

Beide provincies kozen echter voor het afschieten van smienten. In Zuid-Holland is echter het gebruik van lokvogels toegestaan. 'Een vreemde beslissing omdat de ontheffing aangeeft slechts de smienten te willen verjagen', vindt de Vogelbescherming.

De belangrijkste reden voor de schorsing is dat de provincie volgens de rechter een verkeerd beeld geeft over de populatie smient in Zuid-Holland.

Afname

Uit gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt echter dat er sprake is van een afname van smienten in de provincie.

'De provincie had ook niet afdoende aangetoond dat er sprake is van een concrete dreiging van belangrijke schade in alle gebieden waar afschot werd toegestaan', geeft de Vogelbescherming aan.

Ontheffing

De provincie moet nu besluiten over de bezwaren van Vogelbescherming tegen het afschot. De rechtbank heeft de ontheffing geschorst tot zes weken nadat de provincie hierover heeft besloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer