Utrechtse+politici+omarmen+%27Starterboerderij%27
Nieuws
© Mike Schellart

Utrechtse politici omarmen 'Starterboerderij'

Het merendeel van de Utrechtse lijsttrekkers voor de Statenverkiezingen omarmen het idee van gebiedscoöperatie O-gen voor een 'startersboerderij'.

Dat bleek vrijdag tijdens een verkiezingsdebat van de Utrechtse gebiedscoöperatie O-gen in Dierenpark Amersfoort. Tien lijsttrekkers van verschillende partijen reageerden op stellingen die de coöperatie had opgesteld.

Zo reageerden de lijsttrekkers op het idee van varkenshouder en melkveehouder Wim van der Fliert van Vallei boert Bewust om een 'startersboerderij' op te zetten.

Hiermee kunnen nieuwe jonge boeren onder gunstige voorwaarden en financiële condities bijvoorbeeld vrijkomende agrarische gebouwen nieuw leven inblazen.

Agrarische bestemming

Een aanwezige vertegenwoordiger van de ABN Amro ondersteunde het initiatief. 'Als bank willen we wel meebewegen dat de vrijkomende agrarische gebouwen gebruikt kunnen worden, maar dan wel weer agrarisch.'

Eenzelfde standpunt verkondigde gedeputeerde Bart Krol namens het CDA: 'We moeten geen gebiedsvreemde bedrijven in die gebouwen willen. Het landschap is van boeren. De vraag is: Hoe houd je de boeren in het landelijk gebied?'

Een startersboerderij is volgens Krol daarvoor een mooi idee. 'Maar een boer moet wel een goede boterham kunnen verdienen'.

Lelijk

Ook de andere partijen omarmden het idee van de startersboerderij. Allen vonden ze dat er wat aan de vrijkomende agrarische gebouwen gedaan moet worden. Zo vindt PvdA-lijsttrekker Rob van Muilekom dat 'lelijke stallen best opgeruimd mogen worden'.

Gijs van Leeuwen (SGP) stelde dat agrarisch gebied goed in stand moet worden gehouden. Voorman Arne Schaddelee (CU) pleitte voor een soort deltaplan voor leegstaande agrarische gebouwen. 'We zijn minder streng in de leer geworden. Er moeten meer functies mogelijk zijn in deze gebouwen die vrijkomen.'

Tam

Verder waren alle politici het erover eens dat de Utrechtse Heuvelrug de status van Nationaal Park moet behouden en zelfs wordt uitgebreid. Krol meldde dat hij daar binnenkort een gesprek over heeft met het ministerie van Economische Zaken.

Hierdoor verliep met debat dan ook vrij tam. Veel vuurwerk was er niet van de lijsttrekkers. Alleen Arthur Kocken (VVD) stelde nog dat de landschapsverordening van provincie Utrecht 'veel te betuttelend is opgesteld'. Maar daar werd verder niet op ingegaan.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer