Geitenmelkprijs+blijft+dalen
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Geitenmelkprijs blijft dalen

De geitenmelkprijs bij de geitenmelkprijsvergelijking van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij en vakblad Geitenhouderij laat voor september en oktober een dalende trend zien. Rabobank verwacht ook voor komend jaar een dalende trend als gevolg van het aanbod.

De gemiddelde voorschotmelkprijs was in oktober 60,43 euro per 100 kilo standaardmelk. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is er sprake van een daling van 3,86 euro per 100 kilo, ofwel 6 procent.

Ten opzichte van augustus steeg de gemiddelde melkprijs met 3,45 euro per 100 kilo. Dit komt door hogere vet- en eiwitgehaltes in de standaardmelk. De vet- en eiwitpercentages waren in augustus 3,72 en 3,26 procent. In oktober ging het om 4,00 procent en 3,48 procent. In augustus kwam de melkprijs daarmee nog uit op 56,98 euro.

In september waren percentages te zien van 3,83 procent vet en 3,36 procent eiwit. Mede hierdoor steeg de gemiddelde melkprijs in die maand naar 58,79 euro.

De snelle groei van de geitenmelkproductie zet de Nederlandse melkprijzen onder druk

Gea Bakker-Smit, Rabobank

Basismelkprijs

Voor het vergelijken tussen maanden is daarom een basismelkprijs vastgesteld voor 7,50 procent vet en eiwit. Die is gedaald van 61,80 euro in juli naar 60,40 in oktober. Met name in oktober was er een behoorlijke daling. In september stond de basisprijs nog op 61,29 euro. In juli 2016 was de basisprijs nog 66 cent, waarna deze langzaam daalde.

De grootste prijsaanpassing werd gedaan door CBM. Die liet in september de vet- en eiwitprijzen dalen met 0,97 euro en in oktober met 3,90 euro per 100 kilo standaardmelk, wat neerkomt op in totaal 4,87 euro per 100 kilo melk.

Andere bedrijven

Amalthea voerde ook in beide maanden een prijsdaling door. In september ging er 1,07 euro en in oktober 1,10 euro per 100 kilo standaardmelk van de prijs af. BGNN liet de vet- en eiwitprijzen in oktober dalen met 2,15 euro per 100 kilo standaardmelk. HGM, Henri Willig, Milkconnect, De Jong Cheese en Bettinehoeve lieten de vet- en eiwitprijzen in de afgelopen twee maanden onveranderd.

In september betaalde HGM de kwartaaltoeslag van 20 cent per 100 kilo melk uit. CBM betaalde in september de kwaliteitstoeslag uit. Die bedroeg ditmaal 9,2 cent per 100 kilo melk. Beide toeslagen zijn verwerkt als incidentele betaling en komen tot uitdrukking in de voortschrijdende gemiddelde melkprijs over de laatste twaalf maanden. BGNN paste in september nog de seizoensheffing toe van 2 euro per 100 kilo melk.

Recordhoogte

Dit jaar neemt de geitenmelkproductie naar verwachting toe tot een recordhoogte van ruim 300 miljoen kilo. De snelle groei van de geitenmelkproductie zet de Nederlandse melkprijzen onder druk, stelde de Rabobank onlangs in haar rapportage 'Cijfers en Trends'. Tussen 2012 en 2016 is de melkproductie in Nederland met 35 procent gegroeid tot 293 miljoen kilo geitenmelk per jaar.

Op basis van deze trend verwacht de Rabobank de verdere productietoename. 'Deze snelle groei zet de melkprijzen onder druk', licht Gea Bakker-Smit van de Rabobank toe. Lag deze in 2015 tegen de 70 cent,dit jaar komt de gemiddelde melkprijs op 63 cent uit.

Meer geiten

Het aantal melkgeiten in Nederland groeide tussen 2012 en 2016 met 75.000 dieren. Deze groei vond voornamelijk plaats binnen reeds veedichte gebieden in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

In Europa is Nederland na Frankrijk, Spanje en Griekenland de vierde grootste producent van geitenmelk. Export wordt steeds belangrijker voor het verdienmodel voor de Nederlandse sector.

Export

Daarbij is kaas is het voornaamste exportproduct. Ook verse producten en babyvoeding vormen belangrijke pilaren onder het verdienmodel, vanwege de groeiende vraag voor lactosearme en gmo-vrije producten in Europa, de Verenigde Staten en China.

Er is volgens de bank afstemming nodig tussen de schakels in de geitenzuivelketen om verse geitenmelk optimaal te vermarkten en onderscheidend te blijven. Hierdoor kan de melk ook goed worden vermarkt, wat voor melkgeitenhouders en andere ketenpartijen weer positief is voor de prijsvorming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer