Tulpenaanbod blijft achter bij vorig jaar

Bloemenveiling FloraHolland verwacht dat dit seizoen minder broeitulpen op de markt komen dan vorig jaar.

Tulpenaanbod+blijft+achter+bij+vorig+jaar
© Vidiphoto

Volgens de veiling zijn er in de breedte mindere opbrengsten en kampen telers met zuur. Hierdoor wordt het aanbod van bijna 800 miljoen stelen van 2017 naar verwachting in het komende seizoen niet gehaald, zegt Peter Edelaar, productspecialist tulp bij de bloemenveiling. De laatste vijf jaar schommelt de productie van FloraHolland-telers rond deze 800 miljoen stuks.

Edelaar voorziet dat de productie dit jaar een week eerder start dan vorig jaar. 'Het stadium van de bollen is drie tot vier dagen vroeger en vorig jaar had de broei een stroeve start', geeft hij op als reden. De vroege start zorgt ervoor dat de kleurenmix in het begin van het seizoen beter is dan in het afgelopen jaar.

De FloraHolland-man is tevreden over de kwaliteit en het gewicht van de tulpen. 'De spruiten en wortelkransen ontwikkelen zich goed', is zijn oordeel. Hij voegt daaraan toe dat niet iedere broeier last heeft van zuur en een tegenvallende oogst.

Met een goede prognose kan de afstemming tussen vraag en aanbod veel beter tot stand komen en blijft derving beperkt

Peter Edelaar, productspecialist tulp bij FloraHolland

Broeischema's

Halverwege vorige week had FloraHolland van zo'n zestig telers het broeischema ontvangen. Daarmee is de teelt van ongeveer 600 miljoen stuks inzichtelijk. Volgens Edelaar is het nog niet mogelijk om met deze cijfers een realistische prognose voor het seizoen af te geven. Vorig jaar rond deze tijd had de bloemenveiling van negentig broeiers het schema binnen en betrof het een aanbod van zo'n 800 miljoen stelen.

FloraHolland vindt een goede seizoensprognose belangrijk. Het stelt de bloemenveiling in staat om telers te adviseren over hun commerciële strategie. Bij aanvragen van klanten kan de veiling direct zien wat voor aanbod er is en hieruit putten. Klanten kunnen zo ook beter hun acties plannen, redeneert de bloemenveiling. Een goede prognose zorgt ervoor dat veilingmeesters en verkopers kunnen anticiperen op volume en assortiment.

'Met een goede prognose kan de afstemming tussen vraag en aanbod veel beter tot stand komen en blijft derving beperkt', aldus Edelaar.

Veelal balans in markt

FloraHolland heeft op basis van de beschikbare gegevens geanalyseerd hoe de tulpenmarkt er de komende maanden uitziet. De eerste drie weken is er volgens de veiling een onbalans tussen vraag en aanbod. Edelaar komt verder tot de conclusie dat vanaf halverwege januari tot begin april de markt goed in evenwicht is. In april wordt die balans verstoord, maar die herstelt zich in mei.

De statistieken van FloraHolland tonen dat de klok rap terrein verliest bij de tulpenhandel. Ging in 2012 nog 63 procent van de tulpen via de fysieke klok over in andere handen, in 2017 was dat percentage nog 21. Kopen Op Afstand (KOA) had in het afgelopen jaar een aandeel 77 procent, tegen 37 procent in 2012. Klokvoorverkoop heeft nog een bescheiden inbreng, maar groeit wel snel. In 2017 werden ruim 18 miljoen tulpen zo verhandeld. Ten opzichte van 2016 was dit een toename van 141 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer