Genoom+tulp+groter+dan+dat+van+mens
Nieuws
© Huisman Media

Genoom tulp groter dan dat van mens

Het genoom van de tulp is bijna elf keer groter dan dat van de mens. Dat hebben veredelingsbedrijf Dümmen Orange, DNA-analist BaseClear en netwerkorganisatie Generade dinsdag bekendgemaakt.

Het trio sloot in mei van dit jaar een pact om met moderne DNA-technologie de veredeling en productie van tulpen te versnellen. Door het genoom van de tulp te ontrafelen, kunnen nieuwe variëteiten worden ontwikkeld die resistent zijn tegen gebruikelijke ziekten in de tulpenteelt, stellen de drie. 'Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.'

De technologie om het tulpengenoom in kaart te brengen is pas kort geleden ontwikkeld. Met het tulpengenoom in handen wordt duidelijk hoe het DNA de eigenschappen van een tulp bepaalt. DNA-patronen kunnen worden gebruikt om gewenste eigenschappen in nieuwe, verbeterde rassen te combineren.

Publiek beschikbaar

Dümmen Orange, BaseClear en Generade maken het genoom van de tulp beschikbaar voor het publieke domein. Volgens de drie is met de ontrafeling van het tulpengenoom een belangrijke eerste stap gezet in de innovatie van de tulpensector. 'Zonder enige twijfel is dit informatie die de tulpenveredeling transformeert', zegt Hans van den Heuvel, directeur Research & Development bij Dümmen Orange.

Het trio zegt dat het genoom van de tulp het allergrootste genoom is dat ooit is gesequenced. De omvang wordt geschat op ongeveer 34 gigabasenparen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
Meer weer