Bomenvlogger+trekt+35%2E000+viewers
Interview
© Van den Berk Boomkwekerijen

Bomenvlogger trekt 35.000 viewers

Zijn collega's lachten hem in eerste instantie uit. Toch nam Johan van den Berk, mede-eigenaar en hoofd pr bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode, de handschoen op. Inmiddels staat hij bekend als de 'bomenvlogger' en kreeg zijn beste video maar liefst 35.000 views.

Waarom ben je gaan vloggen?

'Wij hebben een grote kwekerij van ongeveer 500 hectare en een assortiment van meer dan 1.600 boomsoorten, struiken en rododendrons. Mensen krijgen pas op de kwekerij een idee wat er te koop is en hoe wij werken. Wij leveren meer en een betere kwaliteit dan het standaardlijstje. Klanten hebben daar geen idee van als ze een aanvraag doen via e-mail. Dan vergelijken ze toch vooral op prijs.'

We krijgen reacties vanuit verschillende hoeken, voornamelijk van groenprofessionals

Boomkweker Johan van den Berk

Waarover gaan jouw vlogs?

'Over bomen valt enorm veel te vertellen en het mooiste is dat je dat in een vlog ook kunt laten zien. Ongeveer eens per maand vertel ik over interessante en minder bekende soorten.

'Tot nu toe heb ik de seizoenen gevolgd en ben ik ingegaan op details en specifieke eigenschappen van de bomen. In de komende vlogs wil ik het ook gaan hebben over het aanplanten, water geven en de verzorging.'

Wie kijken er naar jouw vlogs?

'Dat is vrij divers. We krijgen reacties vanuit verschillende hoeken, voornamelijk van groenprofessionals. We hebben een videokanaal geopend op YouTube waar mensen zich op kunnen abonneren.

Daarnaast verspreiden we de filmpjes via sociale media en via onze nieuwsbrief. Die gaat naar onze klanten, zoals landschapsarchitecten, hoveniers en gemeenten. Wel weten we hoeveel mensen een video leuk vinden. Onze best bekeken vlog over bloeiende bomen in het voorjaar zagen wel 35.000 mensen.'

Wat levert het vloggen op?

'Tot nu toe heeft het nog niet geleid tot hogere verkoopcijfers. Dat is ook niet ons doel. Met mijn vlogs wil ik mensen inspireren en uitnodigen om ook andere soorten aan te planten.'

Dus eens in de maand film jij jezelf in de boomgaard?

'Dat heb ik maar één keer gedaan. Het is lastig mezelf te filmen en ook de bomen goed in beeld te brengen. Bovendien was ik niet tevreden over de kwaliteit. Sindsdien werk ik samen met een videoproductiebureau.'

Wat kost het?

'Hoofdzakelijk tijd. Met de productie van één video zijn we enkele dagen bezig. Het is vooral leuk om te doen. Ik hoop dat het zaadje dat ik plant uitgroeit tot een mooie boom.'

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer