Kwekers+verwachten+meer+kerstbomen+te+verkopen
Nieuws
© VidiPhoto

Kwekers verwachten meer kerstbomen te verkopen

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht dat de verkoop van kerstbomen dit jaar met 7 procent stijgt.

De vereniging baseert zich op de uitslag van een enquête onder de leden, waartoe de grootste kerstbomentelers van Nederland behoren. De verkoop vorig jaar viel hoger uit dan verwacht waardoor veel verkooppunten uitverkocht raakten. Om dit te voorkomen zijn de voorbestellingen van de handel nu duidelijk hoger, aldus de VNK.

Uit de enquête blijkt dat 41 procent van de verkochte kerstbomen in Nederland een lengte heeft tussen 1,75 en 2 meter, 29 procent van de consumenten koopt een boom van 1,50 tot 1,75 meter en 23 procent geeft de voorkeur aan een grote boom van 2 tot 2,5 meter.

Sinterklaas

Een duidelijke trend is ook dat de kerstboom vroeger in huis wordt gehaald. 'Rond Sinterklaas moet de boom al staan. De consument wil zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten', meldt de VNK.

Werden in het verleden veel kerstbomen uit het buitenland geïmporteerd, nu gaan veel Nederlandse kerstbomen naar het buitenland. In België en Duitsland is vraag naar Nederlandse bomen met kluit in pot. Vooral in de belangrijke teeltgebieden zoals de Ardennen en het Sauerland zitten veel stenen in de bodem en is het daar moeilijker om een boom met kluit te rooien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 6°
  70 %
 • Dinsdag
  5° / 2°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 6°
  90 %
Meer weer