Jubilerend+Herder+presenteert+de+One+zelfrijder
Nieuws
© Hendrik Begeman

Jubilerend Herder presenteert de One zelfrijder

Machinefabrikant Herder herdacht onlangs dat 70 jaar geleden de basis werd gelegd door de gebroeders Herder. Het bedrijf ontwikkelde zich sterk op het gebied van sloot- en bermonderhoud, een bedrijfstak waarin Herder nog steeds sterk is.

Momenteel is Herder 's werelds grootste op dit gebied. In ons land heeft het bedrijf een marktaandeel van 75 tot 80 procent. In de omliggende landen nadert het marktaandeel ook deze percentages. In totaal worden de machines in meer dan dertig landen verkocht.

Salesmanager Ronald Melse vertelt dat het eigenlijk machines voor een nichemarkt zijn, daar dit gebieden zijn met relatief veel sloten. Herder was in 1964 de eerste die met een maaikorf op de markt kwam. Daar werd onlangs de 'One' aan toegevoegd.

De One is een in eigen huis ontwikkelde en gebouwde zelfrijdende machine voor slootonderhoud. Want behalve met een maaikorf kan er ook een klepelmaaier of vijftien andere werktuigen aan worden gekoppeld.

Werktuigendrager

In totaal is er drie jaar aan dit project gewerkt. Het resultaat is een soort werktuigendrager met voorop een ruime cabine die 180 graden draaibaar is. In het midden is een giek met een maaikorf gemonteerd die in een goeide vijf minuten is aan- en af te bouwen. De One heeft (als optie) aan de voorkant een hefinrichting van Zuidberg, waaraan bijvoorbeeld een klepelmaaier is te bevestigen.

Het voertuig staat op vier bestuurbare wielen die hydraulisch worden aangedreven door een 225 pk FPT-motor. Veel vermogen voor een dergelijke machine. De reden is dat Herder zo bij de vaak voorkomende lichte werkzaamheden de motor op ongeveer 1.200 toeren kan laten draaien. Dat zorgt voor minder geluid en een lager brandstofverbruik.

Zelfrijder

De vraag dringt zich op: waarom de keuze voor een zelfrijder? Melse legt uit: 'Bij een maaikorf aan een trekker ben je altijd afhankelijk van een trekker en hoe die is ingericht. Vaak zijn de omstandigheden voor een maaikorf niet optimaal. Vaak zit er wel een joystick of wat anders in de weg die je niet even kunt verplaatsen. Als je hem zelf ontwikkeld, kun je hem zo maken dat hij optimaal is gebouwd voor het werk en voor zijn bestuurder.'

De achteras is star en tijdens het werk wordt de vooras hydraulisch afgesteund voor een goede stabiliteit. Een andere toepassing is bijvoorbeeld een houtversnipperaar die dan met een eigen giek kan worden gevuld.

De eerste One is verkocht en de planning is nu om een 0-serie van vijf stuks te gaan bouwen.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer