Plaagbestrijding+volgens+Bayer+onder+druk+door+middelenverbod
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Plaagbestrijding volgens Bayer onder druk door middelenverbod

Middelenfabrikant Bayer kan zich niet vinden in het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van drie neonicotinoïden in Europa te verbieden voor buitenteelten.

Bayer spreekt in een persbericht van een onwenselijke ontwikkeling en vindt dat het effectieve middelenpakket van telers vanwege dit voorstel onnodig wordt beperkt. Deze week werd bekend dat de Europese Commissie een voorstel heeft gedaan om het gebruik van de middelen imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam verder in te perken. Volgens het voorstel mogen de middelen alleen nog worden gebruikt in volledig afgedekte teelten.

Bayer wijst erop dat bij een eventueel verbod van de genoemde middelen de mogelijkheid voor gewastelers om plaaginsecten te bestrijden flink onder druk komt te staan. Voor Bayer zou het onder meer betekenen dat de middelen Gaucho Tuinbouw, Merit Turf en Poncho Beta komen te vervallen. Admire kan volgens het voorstel alleen nog onder glas gebruikt worden.

Bijengezondheid

Het belangrijkste commentaar van Bayer op het voorstel van de Europese Commissie is dat het gebaseerd is op een risico-onderzoek voor bijengezondheid die nog niet is goedgekeurd. De beoordeling van middelen op risico voor de bijengezondheid is onder de naam Bee Guidance opgesteld door voedselautoriteit EFSA. De Europese lidstaten vinden dat de analyse van EFSA nog tekort schiet.

Samen met de Europese brancheorganisatie voor gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten (ECPA) zoekt Bayer de dialoog met EFSA en de Europese Commissie om te komen tot een goede methode om de veiligheid van bijen te borgen. Ondertussen stelt de fabrikant zelf dat het gebruik van neonicotinoïden volgens de huidige voorschriften geen risico oplevert voor bijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer