Twijfels+over+verbod+drie+neonicotino%C3%AFden
Nieuws
© Haijo Dodde

Twijfels over verbod drie neonicotinoïden

De richtlijnen voor onderzoek op risico's voor bijen dat aanleiding is voor een mogelijk Europees verbod op drie neonicotinoïden in buitenteelten zorgen voor veel discussies.

'De risicobeoordeling die de Europese Commissie gebruikt als grondslag voor het voorstel om drie neonicotinoïden te verbieden staat nog ter discussie', zegt LTO-bestuurder Joris Baecke. 'Het zou inconsequent zijn als Brussel daadwerkelijk overgaat tot een verbod zolang er twijfels zijn over de richtlijnen.'

Baecke reageert op het voorstel van de Europese Commissie voor een definitief verbod op imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam voor buitenteelten. Aanleiding is de beoordeling van deze middelen op de risico's voor bijen door EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Aanvulling

Het voorstel vanuit Brussel komt als aanvulling op het bestaande moratorium voor neonicotinoïden. Op het gebruik van de genoemde producten gelden vanaf 2013 strenge beperkingen vanwege de risico's voor bijen. Op het veld mogen de neonicotinoïden alleen nog worden toegepast in bloeiende gewassen.

De Europese Commissie vraagt de Europese lidstaten om een reactie op het voorstel. Wellicht wordt al een besluit genomen over een verbod tijdens een vergadering van het Europese landbouwcomité (SCoPAFF) in mei.

Standpunt

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) vertelde deze week tijdens het algemeen overleg voor landbouw in de Tweede Kamer dat hij zijn standpunt over het voorstel van de Europese Commissie nog moet bepalen.

De bewindsman laat dat onder meer afhangen van het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) over de procedure en de landbouwkundige inventarisatie door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verstrekkende gevolgen

Een verbod op neonicotinoïden heeft volgens Baecke verstrekkende gevolgen ook voor Nederland. Als voorbeelden noemt hij de zaadcoating in de bietenteelt en enkele groentesoorten en de dompeltoepassingen in de bollenteelt.

Milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en de Nederlandse Bijenstichting, reageren verheugd op het voorgenomen besluit vanuit Brussel. Maar middelenfabrikant Bayer waarschuwt voor een beperking van de mogelijkheid om plaaginsecten te bestrijden en maakt ook bezwaar tegen de niet-goedgekeurde analyse van EFSA.

Achtergronden

LTO gaat zich volgens Baecke verdiepen in de achtergronden van het voorstel van de Europese Commissie. 'Het gaat dan vooral om de onderliggende studies. Bij het bepalen van ons standpunt en eventuele vervolgacties zullen we waar mogelijk optrekken met andere Europese belangenorganisaties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer