Landbouw+goed+zichtbaar+dit+paasweekend
Column
© Ida Hylkema

Landbouw goed zichtbaar dit paasweekend

De inzet van de landbouw is volop te ervaren in dit paasweekend. De boeketten afkomstig van onze bollenvelden staan op tafel. Veel mensen doen zich te goed aan de door ons met zorg geproduceerde spinazie, asperges en eieren, het kippen- en lamsvlees.

Met Pasen begint de lente en is er voor velen van ons een nieuw bedrijfsseizoen aangebroken. Overal wordt bemest, gezaaid en gepoot en gaat waar mogelijk het vee weer de wei in.

Helaas verdwijnen met de lentezon niet al onze twijfels en zorgen. De termen 'groei en bloei' gelden op dit moment niet voor elke landbouwsector. Meerdere leden van LTO staan voor lastige beslissingen die bepalend zijn voor hun toekomst. En dat niet alleen van de regelgeving rond dieraantallen.

Afgelopen week bezocht ik een bijeenkomst over pacht. Daar werden de nog vele onzekerheden over het huren van gronden voor landbouwactiviteiten besproken. Daarvoor blijven we dan ook de nodige gesprekken voeren aan tafel in Den Haag.

De vraag of we voor 2024 alle asbest van onze bedrijfsgebouwen hebben verwijderd, blijft mijn aandacht houden. We blijven ook hierover onderhandelen in Den Haag. Want dit vraagt nog steeds om een gigantische operatie.

Gelukkig zijn er ook positievere geluiden in het veld te ervaren. Eind vorige maand meldde het Planbureau voor de Leefomgeving dat het aantal broedvogels in zestig jaar sterk is afgenomen, mede vanwege ontwikkelingen in de landbouw. Gelukkig is hier langzaam weer een kentering te zien dankzij de inzet van agrariërs.

Steeds meer initiatieven komen van de grond om de weidevogels weer broedruimte te geven. En dat past weer beter bij het lentegevoel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer