Rijkswaterstaat+trekt+vergunning+kwelderherstel+in
Nieuws
© Marleen Swart

Rijkswaterstaat trekt vergunning kwelderherstel in

Rijkswaterstaat heeft de natuurvergunning voor kwelderherstel op Terschelling ingetrokken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt de vergunning te weinig onderbouwd.

Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en gemeente Terschelling werken gezamenlijk aan het project om kwelders aan de zuidkant van Terschelling te herstellen. De natuurvergunning die nodig is voor het kwelderherstel heeft Rijkswaterstaat aangevraagd bij het ministerie van LNV.

Het ministerie van LNV heeft gevraagd om aanvulling van over de effecten van het kwelderherstel op het foerageergebied van vogels en noodzaak van kwelderherstel op deze locatie.

Afweging

Een zorgvuldige afweging van natuurbelang staat in het project voorop en daarom wil Rijkswaterstaat graag nader met het ministerie van LNV in gesprek, geven de partijen aan. Dit vraagt meer tijd dan er is binnen de vergunningsprocedure. Daarom heeft Rijkswaterstaat de vergunningaanvraag ingetrokken.

Wat dit betekent voor de planning is nog niet exact bekend, maar het aanleggen van de kwelderwerken in 2018 wordt waarschijnlijk niet gehaald. Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat gaan bekijken op welke termijn de uitvoering wel haalbaar is.

Striep en de Keag

Aan de zuidkant van Terschelling liggen kwelders bij Striep en de Keag. In de afgelopen decennia zijn de kwelders flink kleiner geworden en ze dreigen nagenoeg te verdwijnen. Ongeveer 20 jaar geleden waren de kwelders hier bijna drie keer zo groot. De kwelders zijn van grote waarde voor de natuur in de Waddenzee. Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en gemeente Terschelling werken daarom gezamenlijk aan het project kwelderherstel Terschelling.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer