Agrarisch+ondernemen+in+het+groen
Achtergrond
© Gerben van den Broek

Agrarisch ondernemen in het groen

Het agrarisch bedrijf van Christian en Marieke Rovers in het buitengebied van Son en Breugel ligt midden in een natuur- en waterrijke omgeving. Onlangs wonnen ze de prijsvraag 'Natuurlijk Ondernemen' van het Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Een groot deel van het gebied rond hun opfokbedrijf is in handen van Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Door het winnen van de pilot over 'Natuurlijk Ondernemen' van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) heeft de familie Rovers er in augustus 3 hectare bij gekregen. 'Ik vind het mooi dat we dit gebied op deze manier beter toegankelijk kunnen maken voor natuurliefhebbers', vindt Christian Rovers.

Samen met zijn zoon Timo wandelt Rovers (47) over een van de percelen die hij beheert. Even verderop staat een aantal Belgische trekpaarden in de wei.

Afrastering

'Omdat we hier in de toekomst jongvee willen inscharen, is het noodzakelijk om een afrastering aan te brengen. Die klus hebben we alvast geklaard. In het voorjaar gaan we beginnen met het inzaaien van de nieuwe percelen met een bloemenmengsel, zodat er zich straks een kruiden- en faunagrasland kan ontwikkelen', legt de boer uit.

Ik vind het mooi dat we dit gebied op deze manier beter toegankelijk kunnen maken voor natuurliefhebbers

Christian Rovers, agrarisch ondernemer in Son en Breugel

'Verder gaan we op andere percelen knotwilgen en andere bomen planten. Die passen bij de inrichting van de rest van het landschap. Dit gebied is ontzettend populair bij fietsers en wandelaars. Met name in het weekeinde trekken hier dagelijks honderden mensen langs. Een landschap met bloemen, gras en weides ziet er voor hen een stuk aantrekkelijker uit dan percelen waarop enkel mais wordt verbouwd.'

Robuust natuurnetwerk

De plannen van Rovers passen prima binnen de richtlijnen van het GOB om de aanleg van nieuwe natuur te stimuleren. Dit fonds is in 2014 opgericht door provincie Noord-Brabant. De doelstelling van het GOB is om uiterlijk in 2027 een robuust natuurnetwerk te hebben gerealiseerd in Noord-Brabant.

Het fonds werkt samen met de provincie, waterschappen en terreinbeheerders, maar ook met boeren, particuliere grondbezitters, recreatieondernemers en natuurliefhebbers. In het voorjaar van 2017 stelde de provincie ruim 42 hectare beschikbaar voor het pilotproject 'Natuurlijk Ondernemen'. Voor 2018 gaat het om ruim 46 hectare, waarvan de aanbesteding dit najaar is opengesteld.

Actief blijven

'In 2010 ben ik gestopt met ons melkveebedrijf. Maar omdat ik altijd boer ben geweest, wilde ik toch graag in de agrarische sector actief blijven. Ik werk nu bij Van Asten Group in Sterksel, maar daarnaast hebben we thuis nog een kleinschalig opfokbedrijf met zo'n veertig dieren', zegt Rovers.

'Verder hebben we zelf een aantal hectares grond en beheren we al jarenlang een aantal hectares weidegrond van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Daarin lopen onder meer enkele Belgische trekpaarden. Het fokken van deze paarden is een hobby van mij.'

Natuurliefhebber

Rovers is een echte natuurliefhebber. 'Ik ben lid van de Agrarische Natuurvereniging 't Broek. Vanuit deze vereniging heb ik in het verleden al vaker op eigen percelen bloemrijke akkerranden ingezaaid. Daardoor heb ik ook ervaring met het beheer van natuur- en landschapselementen.'

De ondernemer werkt al jaren samen met Staatsbosbeheer en Brabants Landschap als het gaat om het inscharen van vee op gronden van deze organisaties. Door slootmaaisel van het waterschap te gebruiken als compost voor zijn percelen, draagt hij tevens bij aan duurzaam bodembeheer. Daarnaast worden de gronden bemest, bekalkt en beteeld. 'Door middel van teeltrotatie en het zaaien van vanggewassen proberen we het organischestofgehalte van de bodem te verhogen.'

Subsidieregelingen

Het perceel dat de familie Rovers via de pilot van het GOB in beheer heeft gekregen, ligt tegen hun eigen percelen aan. 'Mogelijk dat we in de toekomst deze grond eveneens om kunnen zetten naar natuurnetwerk. Door subsidieregelingen brengt het beheer van de natuurgronden voor ons bovendien geen extra kosten met zich mee', zegt de ondernemer.

'Ik zie agrarisch natuurbeheer als een mooie aanvulling op ons bedrijf. Bovendien geeft het mij veel voldoening, omdat wij zelf in dit gebied wonen. Ik vind dit het mooiste plekje van Brabant en werk er graag aan mee om dat zo te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer