Bierema gebruikt bewaarschuur ook voor suikerbieten

Jan Pieter Bierema uit Usquert heeft een nieuwe bewaarschuur gebouwd. Bijzonder is dat hij de schuur, naast opslag van graan en aardappelen, ook gebruikt om suikerbieten te bewaren.


Bierema+gebruikt+bewaarschuur+ook+voor+suikerbieten
© Eigen Foto

De bewaarplaats biedt ruimte voor de opslag van circa 850 ton tarwe met ondergrondse kanalen. Daarnaast zijn er twee cellen, beide voor 600 kisten met zuigwandsysteem.

De opslagcapaciteit voor circa 700 ton suikerbieten maakt de nieuwbouw bijzonder. Met ventilatoren kan de akkerbouwer uit Noord-Groningen de bieten beter op de juiste bewaartemperatuur houden.

Temperatuur

'De ruimte voor het laden en lossen van de kuubskisten is ook geschikt voor de opslag van suikerbieten. In de muur zitten ventilatoren met roosters er voor. Daar stort ik de bieten tegen aan. Daarna leg ik er plastic over. Door 's nachts te ventileren, kan ik de temperatuur van de bieten laag houden', legt Bierema uit.

De akkerbouwer heeft het idee zelf bedacht. 'Sommige boeren doen iets soortgelijks in het veld en gebruiken een sleufsilo met ventilatoren. Bieten goed kunnen bewaren, wordt steeds belangrijker met de langere campagne. Dit jaar verwerkt Suiker Unie bieten tot begin februari.'

Open dag

Naast de bewaarschuur is er een stortput voor de graanbewaring gebouwd, een dubbelwandige opslagsilo voor vloeibare meststoffen, een weegbrug en liggen er zonnepanelen op het dak.

Bierema houdt op 25 november van 11 tot 17 uur een open dag. Op die dag wordt ook de nieuwe Horsch spuitmachine getoond. Het adres is Middendijk 9 in Usquert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer