Nertsenhouderij bloedt met lege handen dood

De nertsenhouderij in Nederland stopt definitief per 2024. Er komt geen fatsoenlijke schadeloosstelling. Het Europese Hof van Justitie stelde de Hoge Raad daarover in het gelijk.

Nertsenhouderij+bloedt+met+lege+handen+dood
© Michiel elands

Het Europese Hof is net als het Hof en de Hoge Raad in Nederland van mening dat de sector de afgelopen jaren – sinds 2013 is er een stand-still- voldoende tijd heeft gehad om gemaakte investeringen terug te verdienen. Nertsenhouders hebben in Nederland voldoende rechtsbescherming gehad, oordeelt het Europese Hof.

'Zeer teleurstellend', reageert Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE). De politieke strijd om de nertsenhouderij duurde 25 jaar. 'Eerst moesten we voldoen aan milieu-eisen. Toen aan welzijneisen. En vervolgens moesten we de strijd aanbinden met ethiek, maar daar kun je je bedrijf niet op aanpassen.'

Schade: 1 miljard euro

Per 1 januari 2024 hebben alle 150 leden die de NFE de poort gesloten. Voor hun bedrijfsgebouwen en de investeringen die zij de afgelopen 25 jaar deden, krijgen zij geen compensatie. Terwijl de totale economische schade van de stand-still tot het einde van de nertsenhouderij in 2024 is door het ministerie van Economische Zaken berekend op 1 miljard euro.
'
Vlak voor het vorige kabinet haar taken neerlegde, diende minister Kamp van Economische Zaken de 'subsidiering sloop- en ombouwkosten pelsdierhouderij' in. Eerder deze zomer werd die nog controversieel verklaard. Die vergoeding is minder van 5 procent van de totale economische schade. Een aanfluiting vinden de NFE-leden. Via het politieke kanaal probeert de sector wordt hier alsnog invloed op uit te oefenen.

Wim Verhagen: Uitspraak is zeer teleurstellend

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer