Eurofins meet os-kwaliteit bodem

Vanaf dit grondseizoen vermeldt Eurofins Agro het aandeel C in organische stof op de BemestingsWijzer. Dit is een maat voor de organische stof-kwaliteit in de bodem.

Eurofins+meet+os%2Dkwaliteit+bodem
© Nieuwe Oogst

Organische stof bestaat voor een groot deel uit koolstof (C), stikstof (N), zwavel (S) en fosfor (P). De verhouding tussen C, N, S en P is een indicatie van de kwaliteit van de organische stof in de bodem.

De afgelopen jaren was er veel discussie over de bodemvruchtbaarheid van Nederland. Data van Eurofins Agro laten echter geen sterke daling in het gehalte aan organische stof zien, maar wel een verandering in de kwaliteit van de organische stof.

Koolstof in organische stof

Vaak wordt aangenomen dat organische stof voor zo'n vijftig procent uit C bestaat. Het schatten van de hoeveelheid C in organische stof is nu echter niet langer nodig.

Dankzij verbeterde technieken kan Eurofins Agro nu op de BemestingsWijzer nu zowel het organische stofgehalte als de hoeveelheid C in de organische stof rapporteren.

Bodemorganische stof is onder andere van belang voor N- en S-mineralisatie, de binding van voedingstoffen (de kationen K, Mg, Ca en sporen), vochtbindend vermogen, bewerkbaarheid (structuur) en het is voedsel voor bodemleven.

Stabiel of dynamisch

Meer inzicht in de kwaliteit van organische stof geeft informatie over de bodemvruchtbaarheid. Organische stof met veel C zal niet gemakkelijk afbreken (mineraliseren) en is dus stabiel.

Stabiele organische stof levert volgens Eurofins daarmee minder N en S, maar draagt bijvoorbeeld wel positief bij aan de bewerkbaarheid en de kationenbinding (CEC).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer