Dekseizoen schapen loopt op z'n eind

Op het schapenbedrijf van Martinus Koerts in Zweeloo zit het dekseizoen er bijna op. Het gros van de zestig ooien is gedekt. De ram loopt nog bij de kudde voor het geval er een ooi terugkomt.

Dekseizoen+schapen+loopt+op+z%27n+eind
© Jan Anninga

Koerts heeft ervoor gezorgd dat zijn Texelaars en Swifters bij de start van het dekseizoen goed in conditie waren. 'Ze mogen zeker niet te vet zijn, want dat gaat ten koste van het aantal eitjes. Ook geven we ze voldoende mineralen.'

Een goede mineralenvoorziening is ook volgens Reinard Everts, schapendierenarts bij Schapendokter.nl in Coevorden, erg belangrijk. 'Heb je veel terugkomers, dan kan een mineralentekort de oorzaak zijn. Zeker op schrale gronden zien we regelmatig tekorten.'

Vuistregel

Volgens Everts zou 90 procent van de ooien op het bedrijf na één dekking drachtig moeten zijn. Uiteindelijk moet 95 procent van de ooien die bij de ram hebben gelopen een of meer lammeren geven. 'Dat is een vuistregel. Zit je onder die 95 procent, dan laat je dus geld liggen. Het kan liggen aan de voeding, een infectieuze aandoening, de ram of het management.'

Zijn de ooien eenmaal gedekt, dan is het volgens de dierenarts belangrijk om hun conditie op peil te houden. Aangezien er nu nog veel gras staat, is dat best lastig. 'De kans bestaat dat ze te hard groeien. Ze kunnen aan het einde van de dracht slepende melkziekte krijgen. Zeker in de laatste maand van de dracht is het daarom goed om die conditie in de gaten te houden. Een drachtige ooi mag dan qua conditiescore hooguit een halve punt verliezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer