CDA vindt dat duurzaam pachtbeleid doel voorbij schiet

De inzet van provincie Noord-Holland om eenjarige pachtcontracten in principe drie keer opnieuw aan dezelfde pachter aan te bieden, gaat de CDA-fractie in Noord-Holland niet ver genoeg.

CDA+vindt+dat+duurzaam+pachtbeleid+doel+voorbij+schiet
© Nieuwe Oogst

'Het duurzaam pachtbeleid schiet zijn doel voorbij', meent statenlid Dennis Heijnen. Tijdens de evaluatie van het nieuwe pachtbeleid bleef hij hameren op het belang van meerjarige contracten.

'Daarvoor bestaat ook een politieke meerderheid, alleen blijft het college bij zijn standpunt dat er te veel juridische haken en ogen aan zitten. Dat geldt in het geval de grond tussentijds voor de oorspronkelijke doeleinden - zoals natuur of infrastructuur - moet worden ingezet.'

Clausule

Dat laatste waagt Heijnen te betwijfelen. 'In onze optiek zou er wel degelijk een clausule in opgenomen kunnen worden. Dat zoeken we uit. Voor de pacht van 2018 is dat misschien te laat, maar voor 2019 kunnen we dat misschien toch invoeren.'

Ook LTO Noord is van mening dat juist in de langjarige contracten het beste de duurzaamheid kan worden bereikt. Dat staat de provincie met het nieuwe pachtbeleid voor ogen. Ook de duurzaamheidscertificaten die de ondernemer een voorkeurspositie verschaffen, draagt niet echt bij aan het daadwerkelijk duurzamer landbouw, vindt de organisatie.

Bureaucratie

'Ook dat hebben we aan de kaak gesteld. De certificaten verschillen zoveel van elkaar dat ze niet zoveel zeggen en dragen niet bij aan een eerlijk, eenduidig systeem. Daarnaast zorgt het vooral voor extra bureaucratie', verzekert Heijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer