Opnieuw vuilbroed bij Drentse bijen

Bij een bijenvolk in het Exloo is de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het is de tweede besmetting in korte tijd in Drenthe.

Opnieuw+vuilbroed+bij+Drentse+bijen
© inzicht in natuur

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn resistent tegen hitte en uitdroging.

Begin juni deed zich een geval van vuilbroed voor in het nabijgelegen Weerdinge. Daar gold een vervoersverbod voor bijen. Het ministerie van EZ heeft maandag in Exloo een nieuw vervoersverbod in een gebied van drie kilometer rond de besmetting ingesteld.

Dertig dagen

Het vervoersverbod zal tenminste dertig dagen duren. De NVWA houdt toezicht op naleving ervan en controleert ook de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

Op 9 juni was het Amerikaans vuilbroed ook bij een imker in het nabijgelegen Weerdinge vastgesteld. In het drie kilometergebied rond die uitbraak zijn verder geen besmette volken aangetroffen. Het daar geldende vervoersverbod is nu ingetrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer